POSLODAVCI IH TRAŽE Za tržište rada obučit će 56 vozača kamiona

Učit će i kako steći motivaciju za posao, napisati molbu za posao, osnove informatike i kratki tečaj stranog jezika

Gospodarska škola Čakovec u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Obrtničkom komorom Međimurja, poslodavcima i gradovima Čakovec i Mursko Središće provodi projekt “ČK-VOZIMO” zahvaljujući kojem će dio nezaposlenih pripadnika romske nacionalne manjine pronaći posao. Zbog nedostatka radnika na tržištu trebat će poticati prekvalifikaciju odraslih, posebno teže zapošljivih skupina stanovništva.

Čak 560 i bez osnovne škole

Svrha je projekta zaposliti 56 osoba, dugotrajno nezaposlenih pripadnika romske nacionalne manjine i mladih bez kvalifikacija za vozača teretnih vozila C-kategorije, a učenike osnovnih i srednjih škola te njihove roditelje potaknuti da izaberu zanimanja koja poslodavci traže.

U planu je, uz ostalo, 12 radionica po svim romskim naseljima u Međimurskoj županiji. Učit će i kako steći samopouzdanje i motivaciju za posao, kako napisati životopis i molbu za posao, proći kroz osnove informatike i kratki tečaj stranog jezika.

Osposobljavanje će trajati do 30 mjeseci s 28 polaznika u dvije skupine, za osobe s osnovnom školom ili s nedovršenom srednjom školom. U RH 30 posto stanovništva nema ključne životne kompetencije jer imaju završenu samo osnovnu školu ili čak ni to, a samo 2,6 posto ih je uključeno u obrazovanje odraslih. Na burzi rada u čakovečkom područnom uredu na popisu nezaposlenih prevladavaju osobe sa završenom srednjom školom, onih sa samo osnovnom školom je 626, a bez osnovne škole ih je još 560.

Udjel nezaposlenih bez škole, s nezavršenom osnovnom školom ili samo završenom osnovnom tako iznosi visokih 48 posto, što je u odnosu na ožujak povećanje za jedan posto i 3,3% više od travnja 2017. Prema preporuci HZZ-a, među najtraženijim zanimanjima je i vozač motornih vozila.

Dobar primjer i ostalima

– Pozvali su me iz Gospodarske škole i prihvatio sam poziv da Grad uključi u projekt. On je dobar jer će dovesti do zapošljavanja Roma, a bez zapošljavanja nema integracije romske nacionalne manjine. Radi se godinama na predškolskom odgoju, osnovnoj i srednjoj školi, no ako nakon toga ne dođe do zapošljavanja pa da plaća zamijeni zajamčenu minimalnu naknadu, neće biti prave integracije.

Zajamčena naknada mora biti iznimka, a ne pravilo. Romi koji se zaposle bit će dobar primjer ostalima – kaže gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak. Gospodarska škola provela je više projekata vrijednih 24,800.000 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije