Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
POSLODAVCI IH TRAŽE Za tržište rada obučit će 56 vozača kamiona

POSLODAVCI IH TRAŽE Za tržište rada obučit će 56 vozača kamiona

Učit će i kako steći motivaciju za posao, napisati molbu za posao, osnove informatike i kratki tečaj stranog jezika

Gospodarska škola Čakovec u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Obrtničkom komorom Međimurja, poslodavcima i gradovima Čakovec i Mursko Središće provodi projekt "ČK-VOZIMO" zahvaljujući kojem će dio nezaposlenih pripadnika romske nacionalne manjine pronaći posao. Zbog nedostatka radnika na tržištu trebat će poticati prekvalifikaciju odraslih, posebno teže zapošljivih skupina stanovništva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Čak 560 i bez osnovne škole

Svrha je projekta zaposliti 56 osoba, dugotrajno nezaposlenih pripadnika romske nacionalne manjine i mladih bez kvalifikacija za vozača teretnih vozila C-kategorije, a učenike osnovnih i srednjih škola te njihove roditelje potaknuti da izaberu zanimanja koja poslodavci traže.

U planu je, uz ostalo, 12 radionica po svim romskim naseljima u Međimurskoj županiji. Učit će i kako steći samopouzdanje i motivaciju za posao, kako napisati životopis i molbu za posao, proći kroz osnove informatike i kratki tečaj stranog jezika.

Osposobljavanje će trajati do 30 mjeseci s 28 polaznika u dvije skupine, za osobe s osnovnom školom ili s nedovršenom srednjom školom. U RH 30 posto stanovništva nema ključne životne kompetencije jer imaju završenu samo osnovnu školu ili čak ni to, a samo 2,6 posto ih je uključeno u obrazovanje odraslih. Na burzi rada u čakovečkom područnom uredu na popisu nezaposlenih prevladavaju osobe sa završenom srednjom školom, onih sa samo osnovnom školom je 626, a bez osnovne škole ih je još 560.

Udjel nezaposlenih bez škole, s nezavršenom osnovnom školom ili samo završenom osnovnom tako iznosi visokih 48 posto, što je u odnosu na ožujak povećanje za jedan posto i 3,3% više od travnja 2017. Prema preporuci HZZ-a, među najtraženijim zanimanjima je i vozač motornih vozila.

Dobar primjer i ostalima

– Pozvali su me iz Gospodarske škole i prihvatio sam poziv da Grad uključi u projekt. On je dobar jer će dovesti do zapošljavanja Roma, a bez zapošljavanja nema integracije romske nacionalne manjine. Radi se godinama na predškolskom odgoju, osnovnoj i srednjoj školi, no ako nakon toga ne dođe do zapošljavanja pa da plaća zamijeni zajamčenu minimalnu naknadu, neće biti prave integracije.

Zajamčena naknada mora biti iznimka, a ne pravilo. Romi koji se zaposle bit će dobar primjer ostalima – kaže gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak. Gospodarska škola provela je više projekata vrijednih 24,800.000 kuna.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!