projek Pušipel

SVETI URBAN Vladimir Horvat – vjerni čuvar fakultetskog pušipela

Kada su prije 8 godina međimurski vinogradari i vinari okupljeni u Društvu vinogradara i vinara Hortus Croatiae krenuli u projek Pušipel kojemu je osnovni cilj stvoriti autohtonu sortu trsova, grožđa i vina, po kojoj će međimursko vino prepoznato biti, postavilo se pitanje gdje ili na čijem zemljištu će biti podignut pokusni vinograd.

Ne unisonu, ali s većinskim odobravanjem vinogradari su odlučili da to bude zemljište obitelji Vladimira i Danice Horvat u Svetom Urbanu. A kako bi sve teklo glatko, Horvatovi su poslušali savjete doc. dr. sc. Darka Preinera s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

– Zaista vam kažem i napišite kako su Horvatovi sve segmente odradili gotovo savršeno, čemu možemo zahvaliti što smo pred svršetkom značajnog projekta ne samo za Međimurje, nego i Hrvatsku, a to je imati trsove-klonove pušipela za potrebe svih međimurskih vinogradara, a bude li potrebe i zanimanja i za druge krajeve.

Kada pak je riječ o vinu, Vladimir je stvorio odličan pušipel koji se u specifičnoj boci prodaje na tržištu. Ukratko, Vladimir je sada i vjerni čuvar ‘fakultetskog vina’ i dok bude ovakvih vinogradara i vinara kao što su Horvatovi, međimurski pušipel stajati će na sigurnim nogama, kazao nam je Preiner, prilikom pohoda vinogradu i podrumu koji stvaraju pušipel.

Vladimir je u zasluženoj mirovini i posao ‘čuvara’ mu je privilegija i obveza koju rado odrađuje. Pogotovo otkako je upravljanje proizvodnim resursima preuzeo sin Robert Horvat, sve uspješniji i cjenjeniji vinogradar i vinar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije