Zimska služba pripravna je za borbu sa snijegom

Zimska služba pripravna je za borbu sa snijegom

Danas je u prostorijama Županijske uprave  za ceste Međimurske županije održana konferencija za tisak na kojoj je ravnateljica Ljerka Cividini istaknula je da županijska uprava za ceste Međimurske županije gospodari sa ukupno 267 km županijskih cesta i 263 km lokalnih cesta, kako u ljetnim tako i zimskim uvjetima.

Održavanje svih cesta povjereno je ugovorom između ŽUC-a i zajedničkog ponuditelja TEGRA d.d. Čakovec (vodeći izvoditelj u udjelu od 60%) i Pavlic-asfalt-beton Goričan (partner u udjelu od 40%).

TEGRA i Pavlic-asfalt-beton organizirani su na način da imaju u zimskim uvjetima svaki po jedno stalno mjesto pripravnosti (Čakovec i Goričan) koja ispunjavaju uvjete za boravak ljudi te obavljanje poslova za zimsko održavanje cesta, uskladištenje materijala, smještaj vozila i potrebne opreme.

U mjestima pripravnosti depodirana je skladišna sol, a također raspolažu sa 4 silosa za sol i to u Ivanovcu, Cirkovljanu, Vrhovljanu i Gornjem Mihaljevcu.

Održavanje ceste u zimskim uvjetima vrši se prema određenim stupnjevima pripravnosti, a same dionice cesta održavaju se unaprijed određenim razinama prednosti i služnosti. Za svaku stalnu i povremenu zimsku bazu izrađen je tabelirani pregled cesta koje se održavaju iz tog mjesta pripravnosti dok se stupnjevi određuju na temelju meteoroške prognoze.

Plan zimske službe 2011/12. možete pogledati na web stranicama ŽUC-a. Dežurne odgovorne tehničke osobe i djelatnici u dežurstvu dužni su za vrijeme svog rada pratiti vremenske prilike i oscilacije temperature zraka, te povremeno organizirati obilazak cesta, a naročito kritičnih mjesta tj. mostove, nadvožnjake, opasne zavoje, uspone i dionice cesta u usjecima i šumovitih predjela.

Obilazak spomenutih lokacija obavezan je kad temperatura zraka oscilira oko 0° C. Ukoliko dođe do promjena na kolniku i početak stvaranja poledice, dužni su intervenirati odmah na licu mjesta i uputiti vozila s posipačem na intervenciju.

Predviđeni trošak Zimske službe planiran je na osnovu stupnjeva pripravnosti, mehanizacije radne snage te materijala koji se koristi u zimskoj službi, prema iskustvu iz prethodnih godina i godišnjem planu, a iznosi 3.300.000,00 kn.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije