Indeksi u padu, kreditni rejting u smeću!

Proteklog tjedna oba indeksa Zagrebačke burze tjedan su završila u minusu i to Crobex sa padom od 2,15%, a Crobex10 sa padom od 3,21% na tjednoj razini.

Kraj tjedna obilježila je i vijest o padu kreditnog rejtinga Republike Hrvatske, čiji je rejting, rejting agencija S&P iz najnižeg investicijskog statusa, stavila u špekulativni status, koji se često naziva i “smeće”.

Jednostavnim rječnikom, navedeno snižavanje rejtinga značiti će više kamatne stope koje će RH morati plaćati u slučaju refinanciranja postojećih obveza, na međunarodnim tržištima kapitala. S obzirom na nedostatne rezove na rashodovnoj strani proračuna i planirani deficiti i za slijedeću godinu, nastavak krize mogao bi obilježiti i cijelu 2013. godinu.

Predviđa se pad BDPa u ovoj godini za 2% unatoč jako dobroj turističkoj sezoni. Daljnje slabljenje privatnog sektora, visoka nezaposlenost, rastuća inflacija, te povećanje stope PDVa utezi su koji utječu na smanjenje domaće potražnje. Za 2013. godinu očekuje se stagnacija gospodarstva, a nakon toga lagani oporavak i rast po stopi od 2% do 2015. godine, što je bitno niže od stopa rasta koje su bilježene prije početka krize 2008. godine.

HANFA Agrokor oslobodila objavljivanja javne ponude

Proteklog tjedna je završena saga oko obveze objavljivanja javne ponude od strane društva Agrokor d.d., a za dionice društva Belje d.d. (BLJE-R-A) iz Darde koja je trajala 14 mjeseci. Naposljetku je HANFA donijela odluku, po kojoj je obustavljen postupak protiv Agrokora te koncern Ivice Todorića ne mora objaviti 790 milijuna kuna vrijednu ponudu za Belje.


Pad cijene dionica Agromeđimurja

Proteklog tjedna zabilježen je nešto veći promet dionicama Čakovečkih mlinova d.d. (CKML-R-A), dok se cijena istih nije mijenjala i tjedan je završila na 3.202,00 kune. Nakon duže stanke, proteklog je tjedna zabilježene i trgovina dionicama Agromeđimurja d.d. (AGMM-R-A) čija je cijena pala 6% i tjedan je završila na 470,00 kuna.

Ukoliko niste sigurni što napraviti sa postojećim dionicama koje imate u vlasništvu ili pak razmišljate o mogućem ulaganju u vrijednosne papire, slobodno nam se bez obaveze obratite na naše brojeve telefona. Garantiramo Vam profesionalnu uslugu uz najniže provizije.


Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije