Međunarodni žiri ocjenjuje najbolja vina sorte pušipel/šipon/furmint

U prostorima DGA pjenušci u Banfiju kraj Štrigove u petak, 25. travnja 2014. godine s početkom u 17 sati održati će se Međunarodno ocjenjivanje vina pušipel/šipon/furmint, što uz sudjelovanje vinara iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske predstavlja svojevrsno svjetsko prvenstvo ove sorte vina.

– Posebno smo ponosni na ovaj projekt jer on predstavlja korak više za manifestaciju Urbanovo i ujedno je dokaz da naš festival iz godine u godinu nastavlja planirani rast – istaknuo je Matija Posavec, međimurski župan i predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije prije dva dana kada je u istom prostoru, u nazočnosti predstavnika medija, potpisana Izjava o uspostavi suradnje na zajedničkoj promociji vina sorte moslavac (pušipel) – šipon – furmint.

Izjavu su potpisali predsjednik Društva vinogradnikov ljutomersko-ormoških goric Jeruzalem Aleksandar Saško Štampar, direktor JARA-e (Javna razvojna agencija občine Ormož) Zlatko Zadravec i predsjednik Društva Hortus Croatiae Zdravko Dvanajščak kao dokaz partnerstva i zajedničke buduće suradnje.

Kako je naglasio Zadravec, važno je u narednom periodu proširiti i formalno uspostaviti suradnju s mađarskim institucijama, vinskim organizacijama kako bi ostvarili cilj i zaista imali pravo svjetsko prvenstvo naše autohtone sorte. – Među 40 uzoraka pristiglih na ocjenjivanje nalazi se i nekoliko uzoraka mađarskih proizvođača što pokazuje njihovu namjeru da ovaj projekt zaživi – rekao je Štampar.

Marijan Čižmešija, kao jedan od ocjenjivača, predstavio je međunarodni ocjenjivački žiri pred kojima je danas slatki, ali nezahvalan zadatak. Predsjednica žirija je dr. sci. Ivana Alpeza, ujedno i predstojnica Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo. Zatim, uz već spomenutog Marijana Čižmešiju, vina će ocjenjivati Branka Mihaljević (Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo), dr. sci.
Marko Karoglan (Agronomski fakultet), Zlatko Zadravec (JARA d.o.o., Ormož) i Gabor Czecke, mađarski somelier, dugogodišnji ocjenjivač na najvećem svjetskom sajmu vina – Decanteru.

Rezultati ocjenjivanja biti će objavljeni prvog dana Festivala pušipela u Štrigovi, 16. svibnja, kada će najuspješnijim vinarima biti dodijeljene i nagrade. Kao domaćin, novinarima se obratio i načelnik općine Štrigova Stanislav Rebernik koji je izrazio zadovoljstvo ovim projektom te istaknuo kako je uvjeren da to znači jedan veliki plus za Štrigovu i međimurski turizam u cjelini.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije