Ukoliko “pečete” rakiju, obavezno se upišite u registar

Mali proizvođač jakih alkoholnih pića je onaj koji proizvodi alkoholna pića za vlastite potrebe, pod uvjetom da se ti proizvodi ne prodaju.

Prijava djelatnosti i registracija malih proizvođača jakog alkoholnog pića obavlja se u pripadajućem carinskom uredu, ovisno o mjestu upisa Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Sukladno Pravilniku o trošarinama (NN 64/2013, 129/2013, 11/2014, 70/2014) poljoprivredni proizvođači koji proizvode rakiju za vlastite potrebe obvezni su upisati se u registar trošarinskih obveznika.

Obrazac za upis dostupan je na stranici Carine pod nazivom Prilog 14 – Obrazac PUR – Prijava za upis u registar trošarinskih obveznika. Upis je potrebno napraviti najkasnije 8 dana prije početka proizvodnje.

Mali proizvođači jakog alkoholnog pića obvezni su uz prijavu za upis u registar trošarinskih obveznika dostaviti podatak o mjestu proizvodnje te podatak o volumenu uređaja za proizvodnju alkohola – kotla kojeg ima u vlasništvu, odnosno uporabi.

Prijava za upis u registar trošarinskih obveznika ovjerena od strane ovlaštenog službenika nadležnog carinskog ureda smatrat će se ovlaštenjem za rad malom proizvođaču jakog alkoholnog pića s danom upisa u registar trošarinskih obveznika.

Prijava u registar obavlja se samo jednom. Plaćanje trošarine regulirano je volumenom kotla, za kotao od 40-100 litara trošarina je 100 kn, za kotlove većeg volumena 200 kn godišnje.

Mali proizvođač jakog alkoholnog pića u obvezi je do 20. siječnja tekuće godine za proteklu godinu dostaviti nadležnoj carinarnici Godišnje izvješće o ukupno proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe, zapremnini kotla te obračunatoj trošarini na Obrascu GI-MP-JAP. Ovaj obrazac dostavlja se i ako u godini za koju se podnosi izvješće nije bilo proizvodnje jakog alkoholnog pića. Obveza je do 31. siječnja sljedeće godine za svu proizvedenu količinu alkohola u prethodnoj godini u državni proračun uplatiti trošarinu.

Pečaćenje uređaja za proizvodnju alkohola – kotla, ako se više ne želi isti koristiti za proizvodnju, obavlja ovlašteni službenik nadležnog carinskog ureda koji je o tome obvezan sastaviti zapisnik. Primjerak zapisnika uručuje se malom proizvođaču jakog alkoholnog pića, a izvornik se pohranjuje u nadležnom carinskom uredu. Trošak pečaćenja i/ili skidanja pečata s kotla plaća se u paušalnom iznosu od 100,00 kuna.

Damir Babić, mag. ing. agr.
stručni savjetnik / Savjetodavna.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije