Mrsić: Ako mladi nastave odlaziti, radnu snagu ćemo morati uvoziti

Oko 60 posto mladih koji su mjeru rada bez zasnivanja radnog odnosa završili u realnom sektoru ostalo je raditi kod istog poslodavca, koji ih je prepoznao kao kvalitetne radnike i želi ih ostaviti kod sebe, a ne dati konkurenciji – rekao je danas ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Govoreći o mjerama aktivne politike zapošljavanja koje se provode u sklopu Garancije za mlade, on je istaknuo kako je prošle godine više od 37.000 mladih bilo obuhvaćeno mjerom rada bez zasnivanja radnog odnosa, uz naknadu koja sada iznosi 2.400 kuna, a još 5.000 ih se samozaposlilo. Dobri rezultati očekuju se i od fiskalnih olakšica za poslodavce, koji će pet godina biti oslobođeni plaćanja bruto 2 doprinosa na plaću ukoliko osobu do 30 godina zaposle na neodređeno vrijeme.

Ta mjera je, kaže, izuzetno važna i za poslodavce, jer im smanjuje cijenu rada, ali i za mladog čovjeka, kojem ugovor na neodređeno vrijeme omogućava da zasnuje obitelj i krene u rješavanje stambenog pitanja. Postoje i dodatne potpore. Ako poslodavac zaposli osobu u pripravničkom statusu i da joj plaću, država će mu godinu dana davati 50 posto te plaće, a zaposli li osobu stariju od 30 godina koja završi rad bez zasnivanja radnog odnosa, dvije će godine biti oslobođen plaćanja bruto 2 doprinosa.

Mrsiću se čini da poslodavci nisu dovoljno informirani o tim mjerama. Govoreći o potrebi prilagođavanja školskih programa tržištu rada, ministar je istaknuo kako država više ne može producirati kadrove za Zavod za zapošljavanje. – Imamo veliku potražnju za metalskom strukom i zavarivačima, kojih nedostaje, a mi produciramo neke kadrove za koje znamo da ih nećemo moći zaposliti u Hrvatskoj. Strukovno obrazovanje stoga treba potpuno promijeniti, ali nije riječ samo o izmjenama programa, već i o stipendijama mladima da završe školovanje – rekao je Mrsić.

Na upit mogu li ove mjere omogućiti da radnici odustanu od odlaska u inozemstvo, kamo ih se samo lani zaputilo oko četiri tisuće, Mrsić je odgovorio kako su se ljudi oduvijek iseljavali i odlazili, posebno sada kada su nam otvorene granice. Zapošljavanje u zemljama Europske unije koje nisu uvele zabranu danas je, kaže, vrlo jednostavno. Bilo koji radnik može s osobnom iskaznicom otići na Zavod za zapošljavanje u, primjerice, Češku i zaposliti se.

Cilj ministarstva je, međutim, zadržati mlade u Hrvatskoj, jer će u našoj zemlji uskoro nedostajati radne snage. – Nastavi li se ovako, odlazak mladih izvan Hrvatske morat ćemo nadoknađivati uvozom radne snage iz drugih zemalja – zaključio je Mrsić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije