Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
 Međimurje neka nova Hrvatska po pitanju realizacije novih investicija

Međimurje neka nova Hrvatska po pitanju realizacije novih investicija

- Budući da Hrvatsku kao državu prati glas u kojoj spora administracija javne uprave predstavlja jednog od najvećih kočničara, mi u Međimurskoj županiji odlučili smo ne javnosti, već investitorima pokazati da to nije tako, odnosno da je Međimurje neka nova Hrvatska kada je u pitanju realizacija novih investicija, kaže Matija Posavec, župan Međimurske županije u intervjuu za Tportal.hr.  Međimurska županija zahvaljujući posebnom zalaganju, i u ovo vrijeme oskudnih ulaganja u nas ipak uspijeva privući nove investitore, osobito na području gradova Preloga i Čakovca.

Dok su se u ostatku Hrvatske građevinske dozvole ili potvrde glavnog projekta izdavale za mjesec dana, Međimurskoj županiji za to je trebalo nepunih 15 dana, ali ni tu nisu stali: danas se taj ključan dokument, kada je u pitanju realizacija investicije, dobije u Međimurju za svega nekoliko dana.

Župan Posavec, međutim, kao još veću posebnost izdvaja post-investment care, odnosno brigu Međimurske županije i nižih jedinica regionalne samouprave prema investitorima, gospodarstvenicima i poduzetnicima koji su spremni uložiti svoj kapital u izgradnju novih hala i proizvodnih pogona za otvaranje novih radnih mjesta.

- U nas se situacija mahom svodi na to da se nakon izgrađene hale i pogona, nakon što se zaposlio određen broj ljudi, investitora polako zaboravljaju upravo oni kojima bi njegovo zadovoljstvo trebalo biti najviše u interesu, dakle jedinica lokalne i regionalne samouprave. To smo prepoznali kao problem, ali i kao mjesto na kojem možemo više nego itko drugi napraviti iskorak u tome da pokažemo i dokažemo našim i stranim investitorima da su u Međimurju više nego dobrodošli, govori Posavec.

Što to znači u praksi, objašnjava na primjeru tvrtke HAIX Obuća čiji su pogoni smješteni u općini Mala Subotica gdje je lani, nakon početnih osam, investirano novih šest milijuna eura u unapređenje i proširenje proizvodnog pogona sa 6.000 na 12.000 četvornih metara u kojima je otvoreno novih 200 radnih mjesta

'Nakon dvije nove proizvodne hale, idući tjedan imat ćemo zajednički sastanak s ciljem da se prepoznaju nove potrebe, želje ovako velikog investitora. Kada je u pitanju HAIX, rezultat post-investment carea više je od 700 zaposlenih radnika u posljednjih par godina. Ali nisu oni sami.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Investitori u gospodarskim zonama u Prelogu imaju jednak tretman, a time su i rezultati jednaki. Danas upravo u preloškim zonama više nema mjesta za nove investicije i krenulo se u izmjene prostornih planova županije i samoga grada, a sve s ciljem da stvorimo uvjete za nove investitore', upozorava župan Međimurske županije u koju sada investiraju Calzedonia, TEPRO, Paul Green i druga strana poduzeća koji su iz prve ruke svjedočila što znači sustav postprodukcijske skrbi.

Skrb o investitoru, kako naglašava, nikako se ne svodi na jednu dodijeljenu osobu, već je riječ o cjelokupnom sustavu u kojem su županijska poduzeća i agencije poput REDEA-e koja pomaže u kandidiranju za bespovratna sredstva temeljem kojih se investitori lakše odlučuju za nove investicije.

- A kada tome pribrojimo i brigu za sve njih kroz našu gospodarsku diplomaciju koja osigurava posjete mnogobrojnih stranih delegacija, poput veleposlanika i gospodarskih atašea, koja otvaraju mogućnosti za nove poslove, onda imamo jednu zaokruženu cjelinu našeg, međimurskog post-investment carea', upozorava Posavec.

- No sigurno je da smo post-investment care prvi počeli koristiti i prezentirati budući da se nismo susreli još ni s jednom županijom koja je investitorima pristupila na opisani način. Mišljenja smo da smo i zahvaljujući tome diljem Europe prepoznati kao destinacija pogodna za ulaganje, a i dobitnici smo mnogih nagrada između kojih je i ona za Investment friendly region što je potvrda kvalitetnog rada. Međutim, najvažnije je od svega je to da, koliko znamo, nema investitora koji je uložio u Međimurje i potom iz njega otišao nezadovoljan. To su reference, to su poruke, to je post-investment care koji će jamčiti svima nama da će u skorije vrijeme broj nezaposlenih u Međimurju dodatno pasti, a danas je na najnižim razinama u posljednjih nekoliko godina', zaključuje Posavec u intervjuu za Tportal.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!