Razvoj međimurske poljoprivrede ulaganje je u gospodarstvo

>> Razvoj međimurske poljoprivrede ulaganje je u gospodarstvo

Tek nakon što je Međimurska županija okončala jedan veliki projekt usmjeren prema poljoprivrednom sektoru i isplatila sva dugovanja prema poljoprivrednicima u iznosu od 1,4 milijuna kuna, već je zaključen i drugi.

“Cilj je da mi dođemo vama, a ne da vi morate dolaziti nama“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, ispred Županije kao nositelja aktivnosti usmjerenih prema razvoju poljoprivrede u najsjevernijem dijelu zemlje, aludirajući na realizaciju projekta Infotočke županijske regionalne razvojne agencije REDEA-e.

Ista je u utorak otvorena u Gradu Prelogu s ciljem omogućavanja poljoprivrednicima i vlasnicima OPG-ova da iz prve ruke prikupe informacije o različitim mogućnostima financiranja, posebice iz programa ruralnog razvoja.

“Europska unija dala nam je priliku koju možemo, moramo i što je najvažnije znamo iskoristiti. Želimo biti spremni za projekte koji nas očekuju, svakako imamo potencijala te dovoljno znanja, pa se nadam da će upravo ovaj ured poslužiti kao servis u pomoći za kandidiranje projekata naših poljoprivrednika”, objasnio je prvi čovjek županije i pozvao prisutne poljoprivrednike da svojim primjerom još jednom pokažu da Međimurje može i dalje biti najbolje u korištenju i povlačenju europskih sredstava.

Dostupno više do 2 milijarde eura u sedam godina

Ključna institucija u servisiranju potreba vezanih uz privlačenje sredstava iz EU fondova svakako je REDEA. Ista je uz ideju Međimurske županije za unaprjeđenje segmenta poljoprivrede koji je, smatra župan, u podršci i pripremi projekata bio neosnovano zakinut, odlučila promijeniti situaciju i približiti poljoprivrednicima 19 točaka koliko nude mjere programa ruralnog razvoja.

“Ova Infotočka u prvom se redu okreće poljoprivrednicima, ali i svima zainteresiranima za program, kojih ne nedostaje. Imamo svakodnevne upite Međimuraca spremnih za prijavu, što ni ne čudi kada se mogu privući veliki iznosi, više od 2 milijarde eura u sedam godina provedbe. Međimurski poljoprivrednici jako su uspješni u prihvaćanju europskih fondova”, dodala je direktorica REDEA-e.

Predavanja jednom tjedno od 12 do 18 sati

Baš kao i prvo predavanje, održano nakon službenog otvaranja, i ostala će u prvom redu poslužiti kao izvor informacija i odgovoriti na pitanja o natječajima, posebice kako ih prijaviti i kandidirati, ali i kasnije provoditi. Stoga će za to jedan dan u tjednu od 12 do 18 sati na raspolaganju svima zainteresiranima biti djelatnici REDEA-e.

“Ovo je veliki iskorak za Grad Prelog, jer je od izuzetne važnosti da se informacije i dokumenti mogu u pravo vrijeme dobiti u mjestima diljem Međimurja. Upravo su bespovratna sredstva jedan od glavnih izvora financiranja naše poljoprivredne proizvodnje, a ista će se ovime sigurno samo unaprijediti”, dodao je gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

“Iako smo i dosad koristili sredstva iz fondova, ona su bila isključivo iz ministarstava. Ubuduće imamo u planu i korištenje EU fondova, pa smo ovdje da prikupimo informacije koje će nam pomoći da saznamo kako to postići. Svakako moramo pohvaliti tu inicijativu”, oduševljen je Stjepan Zadravec iz OPG-a Zadravec.

Nakon Preloga, otvorenje i u Murskom Središću

Jedan od važnijih smjerova u kojima djeluje Međimurska županija je maksimalno ulaganje u poljoprivredu. “Razvoj poljoprivrede znači i razvoj međimurskog gospodarstva“, smatra župan koji je obećao i dalje zadržati visoke standarde koje si je po tom pitanju postavila izvršna vlast, što je odmah dokazao najavivši kako će se napraviti i korak dalje te nakon Preloga, do sredine veljače otvoriti i Infotočka u Murskom Središću.

“Samo u segmentu poljoprivrede, Hrvatskoj će godišnje biti na raspolaganju oko 2,4 milijuna eura, pa je važno da na jednom mjestu u gornjem i u donjem Međimurje svi koji to žele mogu dobiti informacije za provedbu svojih projekata, kojih znam da ne nedostaje”, za kraj je naglasio župan Posavec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije