Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
 Razvoj međimurske poljoprivrede ulaganje je u gospodarstvo

Razvoj međimurske poljoprivrede ulaganje je u gospodarstvo

7700084 Fotogalerija

Tek nakon što je Međimurska županija okončala jedan veliki projekt usmjeren prema poljoprivrednom sektoru i isplatila sva dugovanja prema poljoprivrednicima u iznosu od 1,4 milijuna kuna, već je zaključen i drugi.

„Cilj je da mi dođemo vama, a ne da vi morate dolaziti nama“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, ispred Županije kao nositelja aktivnosti usmjerenih prema razvoju poljoprivrede u najsjevernijem dijelu zemlje, aludirajući na realizaciju projekta Infotočke županijske regionalne razvojne agencije REDEA-e.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ista je u utorak otvorena u Gradu Prelogu s ciljem omogućavanja poljoprivrednicima i vlasnicima OPG-ova da iz prve ruke prikupe informacije o različitim mogućnostima financiranja, posebice iz programa ruralnog razvoja.

„Europska unija dala nam je priliku koju možemo, moramo i što je najvažnije znamo iskoristiti. Želimo biti spremni za projekte koji nas očekuju, svakako imamo potencijala te dovoljno znanja, pa se nadam da će upravo ovaj ured poslužiti kao servis u pomoći za kandidiranje projekata naših poljoprivrednika“, objasnio je prvi čovjek županije i pozvao prisutne poljoprivrednike da svojim primjerom još jednom pokažu da Međimurje može i dalje biti najbolje u korištenju i povlačenju europskih sredstava.

Dostupno više do 2 milijarde eura u sedam godina

Ključna institucija u servisiranju potreba vezanih uz privlačenje sredstava iz EU fondova svakako je REDEA. Ista je uz ideju Međimurske županije za unaprjeđenje segmenta poljoprivrede koji je, smatra župan, u podršci i pripremi projekata bio neosnovano zakinut, odlučila promijeniti situaciju i približiti poljoprivrednicima 19 točaka koliko nude mjere programa ruralnog razvoja.

„Ova Infotočka u prvom se redu okreće poljoprivrednicima, ali i svima zainteresiranima za program, kojih ne nedostaje. Imamo svakodnevne upite Međimuraca spremnih za prijavu, što ni ne čudi kada se mogu privući veliki iznosi, više od 2 milijarde eura u sedam godina provedbe. Međimurski poljoprivrednici jako su uspješni u prihvaćanju europskih fondova“,  dodala je direktorica REDEA-e.

Predavanja jednom tjedno od 12 do 18 sati

Baš kao i prvo predavanje, održano nakon službenog otvaranja, i ostala će u prvom redu poslužiti kao izvor informacija i odgovoriti na pitanja o natječajima, posebice kako ih prijaviti i kandidirati, ali i kasnije provoditi. Stoga će za to jedan dan u tjednu od 12 do 18 sati na raspolaganju svima zainteresiranima biti djelatnici REDEA-e.

„Ovo je veliki iskorak za Grad Prelog, jer je od izuzetne važnosti da se informacije i dokumenti mogu u pravo vrijeme dobiti u mjestima diljem Međimurja. Upravo su bespovratna sredstva jedan od glavnih izvora financiranja naše poljoprivredne proizvodnje, a ista će se ovime sigurno samo unaprijediti“, dodao je gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

„Iako smo i dosad koristili sredstva iz fondova, ona su bila isključivo iz ministarstava. Ubuduće imamo u planu i korištenje EU fondova, pa smo ovdje da prikupimo informacije koje će nam pomoći da saznamo kako to postići. Svakako moramo pohvaliti tu inicijativu“, oduševljen je Stjepan Zadravec iz OPG-a Zadravec.

Nakon Preloga, otvorenje i u Murskom Središću

Jedan od važnijih smjerova u kojima djeluje Međimurska županija je maksimalno ulaganje u poljoprivredu. „Razvoj poljoprivrede znači i razvoj međimurskog gospodarstva“, smatra župan koji je obećao i dalje zadržati visoke standarde koje si je po tom pitanju postavila izvršna vlast, što je odmah dokazao najavivši kako će se napraviti i korak dalje te nakon Preloga, do sredine veljače otvoriti i Infotočka u Murskom Središću.

„Samo u segmentu poljoprivrede, Hrvatskoj će godišnje biti na raspolaganju oko 2,4 milijuna eura, pa je važno da na jednom mjestu u gornjem i u donjem Međimurje svi koji to žele mogu dobiti informacije za provedbu svojih projekata, kojih znam da ne nedostaje“, za kraj je naglasio župan Posavec.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!