Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
Svečano otvoreni radovi na projektu vrijednom više od 273 milijuna kuna

Svečano otvoreni radovi na projektu vrijednom više od 273 milijuna kuna

Svečanim otvorenjem radova na kolektoru uz Međimursko veleučilište danas je u Čakovcu započela realizacija projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec“ vrijednog više od 273 milijuna kuna, a kojeg Europska unija sufinancira s gotovo 73 posto.

Na svečanosti su bili nazočni i predsjednik Vlade RH, Zoran Milanović, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović te generalni direktor Hrvatskih voda, Ivica Plišić. Premijer Milanović u svom je pozdravnom govoru izrazio zadovoljstvo angažmanom svih državnih institucija i tijela, a posebno je pohvalio stručno vodstvo Hrvatskih voda i suradnju s krajnjim korisnikom, Gradom Čakovcem bez koje ne bi bilo moguće realizirati projekt ove vrijednosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec“ je infrastrukturni projekt koji se sufinancira iz strukturnih fondova EU, a uz grad Čakovec, u projekt je uključeno i pet okolnih općina: Nedelišće, Pribislavec, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu i Šenkovec, s obzirom da sustav odvodnje u ovoj aglomeraciji uključuje glavni sustav odvodnje Čakovca te podsustave u spomenutim općinama na koje je priključeno 26.513 ljudi te 805 industrijskih pogona.

Projekt će se provoditi kroz realizaciju pet komponenti, koje obuhvaćaju:

 - rekonstrukciju i modernizaciju uređaja za pročišćavanje otpadne vode (UPOV) kapaciteta 75.000 ekvivalent stanovnika (ES) do najviše razine pročišćavanja s izgradnjom objekata za obradu mulja
- proširenje postojeće mreže odvodnje u okolnim općinama radi uključivanja novih korisnika (73,5 km mreže, 32 crpne stanice, priključenje 8.419 novih korisnika)
- rekonstrukciju i sanaciju postojećeg sustava odvodnje kako bi se postigao siguran i pouzdan rad u skladu s normama zaštite imovine i potoka Trnava. Zahvati u rekonstrukciji odnose se na sliv za oko 44.500 ES (u ukupnoj dužini rekonstrukcije 14,7 km i 5 precrpnih stanica), te sliv za oko 1.500 ES (u ukupnoj dužini sanacije postojećih cjevovoda od 5 km).
- nabavu opreme za održavanje sustava odvodnje
- nadzor radova

Omjer sufinanciranja

Očekuje se da će projekt biti realiziran do polovice 2017. godine, odnosno do polovice 2018. godine (uključivo s garancijskim razdobljem). U skladu s potpisanim ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava, ugovora o sufinanciranju i ugovora o partnerstvu, Međimurske vode su kao investitor projekta još tijekom prošle godine pokrenule procedure javne nabave za ugovaranje planiranih radova, robe i usluga za provedbu projekta.

Tako će usluge nadzora provoditi tvrtke Eptisa iz Madrida te Eptisa Adria iz Zagreba, a radove na sanaciji postojećeg sustava tvrtka Swietelsky Baugesellschaft m.b.h. iz Linza (podružnica u Hrvatskoj, Zagreb). Najveći i najvrjedniji dio radova, koji se odnose na izgradnju nove mreže izvodit će hrvatski konzorcij na čelu s čakovečkom tvrtkom Tegra d.o.o.

Ostali članovi konzorcija su: Đurkin d.o.o. Čakovec, Hidrotehnika d.o.o. Savska Ves-Čakovec, Međimurska hidrogradnja d.o.o. Savska Ves-Čakovec, Aquatehnika d.o.o. Varaždin, Vodogradnja d.o.o. Varaždin i Proton d.o.o. Gornji Kneginec). Vrijednost ovog dijela radova iznosi gotovo 106 milijuna kuna (bez PDV-a). Rekonstrukciju i modernizaciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda izvodit će zajednica ponuditelja na čelu s tvrtkom Končar-inženjering za energetiku i transport d.d., Zagreb, a ostali članovi zajednice ponuditelja su: Hidroinženjering d.o.o., Ljubljana i Palir d.o.o., Zagreb.

Izgradnja mješovitog (kanaliziraju se sanitarne, tehnološke i oborinske otpadne vode) kanalizacijskog sustava u Čakovcu započela je pedesetih godina 20. stoljeća zatvaranjem kanala koji je tekao kroz središte grada. Godinama se kanalizacijska mreža širila, a sve njezine vode završavale su u potoku Trnava.

Intenzivna izgradnja kanalizacijske mreže počela je 2002. godine izgradnjom južnog i sjevernog kolektora, čime se omogućava prihvat otpadnih voda iz svih prigradskih naselja. Danas sustav odvodnje aglomeracije Čakovec, od približno 170 km mreže, opslužuje 54% stanovništva. Dobro je razvijen u središnjem dijelu sustava s razmjerno visokim postotkom priključenosti, no vanjski dijelovi mreže sustava odvodnje još se trebaju razvijati.

Dovršetkom ovog projekta očekuje se znatno smanjenje nekontroliranog ispuštanja otpadnih voda u podzemne vode, zaštita vodnih resursa, stanovništva i okoliša od negativnog utjecaja ispuštanja komunalnih otpadnih voda u otvorene vodotoke kao i poboljšano prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda u aglomeraciji radi potpune sukladnosti s Direktivom o odvodnji i pročišćavanju komunalnih otpadnih voda.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!