Međimurje za državnim prosjekom plaća zaostaje i do 30 posto

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za lipanj 2015. iznosila je 5 810 kuna, objavio je Državni zavod za statistiku. No, Međimurje je daleko do tog prosjeka ako je poznato da je prosječna plaća u našoj županiji prošle godine iznosila 3.922 kune.

Tako plaće u Međimurju za državnim prosjekom zaostaju i do 30 posto, a razlika je najveća u usporedbi sa Zagrebom. Osjetljivu temu koja kvari sliku Međimurja kao uspješne županije, otvorio je župan Matija Posavec, a iz dana u dan apeli poduzetnicima stižu iz gradova i općina koji pune svoje proračune porezima na dohodak, pa im nije svejedno je li prosječna plaća 3000 ili 5000 kuna.

Ekonomski analitičari upozoravaju da su plaće u Međimurju male zbog zaposlenih u građevinarstvu, tekstilnoj i obućarskoj industriji. Za oko 1220 obućara prosječna plaćaiznosi svega 2983 kune, a za 2300 tekstilaca 2935 kuna.

Župan Posavec napominje da je u posljednjih pet godina prosječna plaća porasla za 500 kuna, no prosjek je i dalje prenizak. Rješenje su, smatra, nove investicije i povećanje potrebe za radnom snagom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije