Nakon izvoza vina, slijedi ulaganje Kineza u međimurski turizam?

>> Nakon izvoza vina, slijedi ulaganje Kineza u međimurski turizam?

Međimursko – kinesko prijateljstvo i uspješna suradnja koja već u prvoj godini nešto intenzivnijeg provođenja daje evidentne rezultate, nastavila se posjetom čelnika Hangzhou Jianggan Districta sjeveru Hrvatske.

Naime u Međimurju je boravila delegacija grada udaljenog 200 kilometara od Šangaja koji ima tek nešto manji broj stanovnika od cijele Lijepe naše. Kako je Hangzhou poznat kao turistički grad, bez obzira na veliku udaljenost, poseban interes pobudio je međimurski uzlet u turizmu te sve veći priljev stranih gostiju koji Međimurje prepoznaju kao top destinaciju.

Potvrdio je to predvodnik delegacije Cai Jianyun, zamjenik predsjednika vlade Jianggan distrikta, u pratnji predstavnika javnog sektora, točnije direktora i zamjenika direktora odjela za društvene djelatnosti, odjela za statistiku, trgovačke komore i administrativnog odjela. Stoga su kao okosnicu svog dolaska odabrali Terme LifeClass Sveti Martin na Muri, koje ostvaruju 70 posto noćenja najsjevernijeg kraja.

Prilikom obilaska dočekao ih je župan Međimurske županije Matija Posavec koji ih je upoznao s državom, ali i regijom u koju su stigli te dodao kako je već uspostavljena vrlo dobra suradnja s pokrajinama u Kini te dase ekspanzijom kineskog gospodarstva realizira i dogovara izvoz domaćih proizvoda kao i ulaganja u Međimurje.

Posavca su prepoznali kao jednog od potpisnika nove Povelje Asocijacije župana i guvernera provincija Narodne Republike Kine te 16 europskih država, koja je sklopljena upravo kako bi se osigurao nastavak komunikacije među odabranim zemljama. Cilj je da obje strane imaju interes u mogućem daljnjem sklapanju poslova, a dugoročno gledano, Kina je zemlja koja će svojom ekspanzijom itekako prosperirati, pa je Međimurje na dobrom putu, objasnili su gosti iz Kine te dodali kako im je tek ovim posjetom jasno zašto je interes kineskog gospodarstva suradnja upravo s Međimurjem.

Potvrđeno je to u proteklih godinu dana u nekoliko navrata, posjetima brojnih izaslanstava, veleposlanice, gospodarskog vrha Kine, izvozom međimurskih vina u Kinu, ali i sudjelovanjem međimurskog župana na konferenciji u Pragu te na forumu u pokrajini Hebei gdje je predstavio smjernice rada i napretka Hrvatske, upravo na primjeru Međimurske županije. Mogućnost investicije u Terme, predstavili su vlasnici resorta, na čelu s većinskim vlasnikom Rudolfom Radikovićem, kao i načelnik Općine Sveti Martin na Muri Franjo Makovec, koji su objasnili kako su terme i općina svojim naporima doprinijeli prepoznatljivosti Međimurja na globalnom tržištu.

Delegacija je pohvalila i dobru povezanost s Europom, ali i kvalitetne uvjete te mogućnosti razvoja ovog kraja, koje im je prezentirao Jako Horvat iz Odjela za razvoj gospodarstva REDEA-e Regionalne razvojne agencije Međimurja, a dopunio zamjenik župana Zoran Vidović. Nakon što su posjetili Hrvatsku u pratnji Tomislava Farkaša iz Udruge za razvoj gospodarstva i turizma sjeverne regije, prvi ljudi Hangzhou Jianggan Districta na svom proputovanju Europom posjetit će još Švedsku i Švicarsku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije