FOTO: Berba grožđa iz kojeg će biti stvoren ‘Pušipel prestige’

>> FOTO: Berba grožđa iz kojeg će biti stvoren “Pušipel prestiqe”

Danas, u petak 9. listopada 2015. na imanju vinarske obitelji Vladimira Horvata u Svetom Urbanu obavljena je berba grožđa pušipela, koji se u klonskoj selekciji uzgaja kao projekt Međimurske županije, Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Društva vinogradara i vinara ‘Hortus Croatiae’, uz suradnju Savjetodavne poljoprivredne službe u Čakovcu.

Ovo je po redu druga berba, a grožđe i mošt su izuzetnih osobina i zadovoljavaju kriterije za stvaranje vina marke ‘Pušipel prestiqe’. Vlasnik parcele na kojoj je vinograd,Vladimir Horvat kaže kako je grožđe uzgojeno i dozoreno u optimalnim uvjetima, te mošt ovog trenutka mjeri 97 Oechsla i kiselina 8/g/l. Iz preše mošt se toči u ‘inox’ bačve u kojima će se odvijati daljnji procesi sve do pretakanja u druge bačve gdje će se stvarati proces stvaranja i dozrijevanja vina.

Prof.dr.sc. Darko Preiner s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, kaže kako je ovom berbom i godinom završen 1. dio zajedničkog projekta stvaranja klonske selekcije i trsova ‘autohtone’ sorte grožđa i vina. Očekuje kako će se projekt i suradnja nastaviti, jer jedna od najboljih u Hrvatskoj u kojem fakultet sudjeluje. Izuzetno je zadovoljan kakvoćom grožđa i mošta i vjeruje kako će vino ‘Pušipel prestiqe’ berbe 2015. imati svoje mjesto na tržištu i biti prepoznato kod probranih konzumenata.

U ime Međimurske županije na berbi su bili Darko Radanović, Marko Puškadija i Vjeran Vrbanec, u ime Savjetodavne poljoprivredne službe dr.sc. Milorad Šubić i dipl.ing. Marijan Čižmešija, a u ime Hortus Crotiae, njezin predsjednik David Štampar dipl.ing.mag., kojima su kao i novinarima ugodni domaćini bili svi članovi obitelji Horvat.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije