Međimurka BS i Konplast dobitnici priznanja za ePoslovanje

Svečanom dodjelom Zlatnih plaketa najzaslužnijim tvrtkama i organizacijama, održanoj u četvrtak u Europskom domu u Zagrebu, Institut za ePoslovanje završio je Nacionalnu edukacijsku kampanju eRačun 2015. Kako je istaknuto tom prilikom, ova je kampanja započeta kako bi se čim veći broj tvrtki educirao o benefitima eRačuna, kao i o obvezama koje nam predstoje kao članici Europske unije po pitanju eRačuna.

– Kao jedno od najvažnijih pitanja u Europskoj uniji posljednjih se godina nameće pitanje eRačuna, njihova normizacija te apsolutna primjena u svim gospodarskim sektorima, stoga je i Hrvatska morala čim prije pronaći zadovoljavajuće odgovore. Mi smo upravo iz tog razloga 2015. godinu posvetili eRačunu.

Zajedno s kolegama iz servisa Moj-eRačun pokrenuli smo Nacionalnu edukacijsku kampanju eRačun 2015. educiravši kroz nju nekoliko tisuća menadžera, računovođa i IT stručnjaka, čime smo omogućili brojnim tvrtkama da pronađu svoj ključ za uspješnije, efikasnije i u konačnici održivo poslovanje. Danas više od 15.000 tvrtki šalje eRačune svojim kupcima. Riječ je o 10 posto aktivnih tvrtki u Hrvatskoj i ta brojka iz dana u dan raste – istaknuo je Tvrtko Dobrinić, predsjednik Instituta za ePoslovanje.

Dobrinić je dodao i kako su na razvoj domaćeg tržišta eRačuna utjecali inicijativa i potreba, s jedne strane informacijskih posrednika poput servisa Moj-eRačun, a s druge strane tvrtki koje su inzistirale na bržem i efikasnijem poslovanju. Veliku ulogu odigrali su i proizvođači knjigovodstvenih softvera odgovorivši na zahtjeve ranije spomenutih aktera.

Zlatna plaketa za humanitarnu elektroničku marku

Među prvima koji su uočili važnost dostupnosti eRačuna unutar samog knjigovodstvenog softvera su tvrtke 4th Dimension i Konplast, kojima je Institut za ePoslovanje dodijelio Zlatnu plaketu za proizvod koji je pomogao razvoju ePoslovanja.

Rješenje da se direktno iz knjigovodstvenog programa može poslati eRačun do kupčevog programa, putem sigurnih kanala informacijskih posrednika i uz njegove aplikativne certifikate i vremenski žig, otvorilo je vrata još jednom povijesnom rješenju. Riječ je o humanitarnoj elektroničkoj marki čiji prihod od prodaje ide Hrvatskom Crvenom križu. Upravo zbog ove suradnje, HCK je od Instituta primio Zlatnu plaketu za izniman doprinos razvoju ePoslovanja.

– Uvođenjem humanitarne elektroničke marke Hrvatski Crveni križ i servis Moj-eRačun, član Instituta za ePoslovanje, ušli su u novu eru poslovanja omogućivši sve većem broju poslovnih subjekata u Hrvatskoj, koji su papirnate račune zamijenili eRačunima, da djeluju ne samo ekonomično i efikasno, nego i humanitarno – istaknula je Drinka Sopta iz Hrvatskog Crvenog križa.

Zlatnim plaketama za posebno napredne tvrtke u ePoslovanju, Institut je odao priznanje tvrtkama Mobilisis d.o.o., Međimurka BS d.o.o., Lacuna d.o.o., a posebno su zadovoljstvo iskazali činjenicom da se među nagrađenima našla i jedna gradska tvrtka, Vodovod grada Vukovara koja se, kao obveznik javne nabave, priprema na nadolazeći zakon koji će biti donesen kao odgovor na Direktivu EU o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi (2014/55/EU).

Posebno priznanje primila i Hrvatska gospodarska komora

Posebne Zlatne plakete za izniman doprinos Nacionalnoj edukacijskoj kampanji eRačun 2015. primili su Hrvatska gospodarska komora, koja je bila domaćin za više od 150 stručnih edukacija pod nazivom Moj-eRačun Akademija, te servis Moj-eRačun, koji je u kampanju uložio znatne resurse, posebice ogromnu količinu znanja i entuzijazma da to znanje prenesu i drugima.

– Na samom početku provođenja stručnih edukacija, polaznici nisu znali apsolutno ništa o eRačunima. No, mi smo to uspjeli promijeniti i danas je većina upoznata barem s tim pojmom, a sve više je i onih koji su papirnate račune u potpunosti zamijenili onim elektroničkim. Idući nam je cilj educirati pojedince, ali i tvrtke o certifikatima i eArhivi kako bi u potpunosti savladale prelazak iz papirnatog na ekonomičnije i ekološki prihvatljivije ePoslovanje – istaknuo je Marko Emer, direktor servisa Moj-eRačun.

Najavljene edukacije održavat će se u suradnji s Institutom za ePoslovanje čiji je predsjednik još dodao kako su u planu i edukacije o DMS sustavima, odnosno sustavima za lakše praćenje, upravljanje i pohranu dokumenata.

– Uz sve navedeno, u idućoj godini planiramo pokrenuti projekt otvaranja prvog Muzeja računarstva u Hrvatskoj, što će zasigurno oplemeniti kulturnu ponudu grada Zagreba te mlađim generacijama dati uvid u tehnologije i ideje koje su dovele do ovoga što imamo danas – istaknuo je Tvrtko Dobrinić iz Instituta za ePoslovanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije