FOTO: Svetkovina jabuke u Svetom Martinu na Muri

>> FOTO: Svetkovina jabuke u Svetom Martinu na Muri

Međimurski župan Matija Posavec, danas je u Svetom Martinu na Muri, otvorio Izložbu starinskih i novih sorti jabuka, koju svetomartinska Udruga voćara, vinogradara i povrćara organizira povodom Svjetskog dana jabuke.

Ovom prigodom župan Posavec je naglasio kako je jabuka uz vino, sir z vrhnjem, meso z tiblice i bučino ulje međimurski proizvod kojeg je tržište prepoznalo i ona ima perspektivu u cijeloj županiji.

Općinski načelnik Franjo Makovec je izrazio zadovoljstvo što se Svjetski dan jabuke održava upravo u Svetom Martinu na Muri, na neki način kolijevci jabučne proizvodnje u ovom kraju i sve zasluge za to pripisao Mladenu Dobraniću, prvom čovjeku udruge i najiskusnijem međimurskom voćaru, dodajući kako voćnjak starinskih sorti u Osnovnoj školi Sveti Martin na Muri i na OPG-eu Mladena Dobranića, postaje mjesto edukacije djece i mladeži za voćarstvo.

A Mladen Dobranić pak je u uvodu u današnju cjelodnevnu svetkovinu jabuke rekao kako upravo ovaj dio Međimurja obiluje starinskim sortama jabuka i drugog voća, a istovremeno se proširuje uzgoj novih sorti jabuka, ponajboljih u državi.

U Kongresnoj dvorani Općine sveti Martin na Muri, jabuke su izložene na štandovima udruga, pojedinaca, tvrtki i škola. U 17 sati je predavanje na temu ‘Koraci do eko znaka‘, a program završava u 21 sat. Svjetski dan jabuke započeo se obilježavati u Londonu 20. listopada 1990. godine.

Organizaciju današnje svetkovine jabuke u Svetom Martinu na Muri, pomažu Savjetodavna poljoprivredna služba, Lokalna akcija Međimurski doli i bregi i Općina Sveti Martin na Muri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije