Pozitivno poslovanje i novi vizualni identitet Županijske bolnice

Županijska bolnica Čakovec u samom je vrhu u Hrvatskoj. Od 45 mogućih bodova ona je ostvarila 42, pa je na ime te kvalitete dobila 3 milijuna 886 tisuća 420 kuna od mogućih 4 milijuna 164 tisuće kuna. Vrijedan je podatak da je i poslovanje bolnice u plusu za 3 milijuna 747 tisuća kuna, dok je lanjske godine minus iznosio 6 milijuna 148 tisuća kuna, kazao je na konferenciji za medije sanacijski upravitelj Bolnice Stjepan Koraj.

U devet ovogodišnjih mjeseci obračunati su prihodi u iznosu od 126 milijuna 452 tisuće kuna, dok su rashodi iznosili 122 milijuna 704 tisuće kuna. Dužina liječenja u Bolnici je 6,05 dana, a tendencija je da će se taj boravak u bolnici još više skrati na manje od šest dana. Zanimljiv je podatak da je osjetno u porastu broj obrađenih pacijenata u dnevnoj bolnici pa su i kapaciteti dnevne bolnice povećani. – Moderni načini liječenja i tehnologija, nastavlja Koraj, omogućuju skraćivanje postupaka u liječenju, tako da se pacijenta može otpustiti već isti dan nakon obavljenog određenog operativnog zahvata.

Iskorištenost kapaciteta Bolnice, odnosno popunjenost stacionarnih kreveta je 89,7 posto, što je osjetno više u odnosu na 76,9 posto u prošloj godini. Limit bolnice ove godine je 9 milijuna 253 tisuće kuna, a lani je iznosio 8 milijuna 448 tisuća kuna. Prijašnje financiranje bolnice bilo je vezano uz limite. Oni i sada postoje, ali nisu jedini kriterij financiranja bolnice,no ukupno je iznad limita u 2015. godini fakturirano 6.804.473 kune, od čega je HZZO platio 5.523.293 kune, odnosno sve odrađeno do 31. kolovoza ove godine. Ostalo je neplaćeno 1.281.180 kuna, a što se odnosi na više odrađeno u rujnu, ali i taj novac s obzirom na to da je posao odrađen stoji bolnici na raspolaganju.

U Županijskoj bolnici Čakovec je zaposleno 762-je djelatnika i to 591-zdravstvenog i 171 nezdravstvenog kadra. Koraj je kazao da je u ovoj godini nabavljeno 25 uređaja i aparata,a uskoro stiže i aparat za operaciju mrene, kao i ultrazvuk vrhunske kvalitete. Obnovljene su operacijske dvorane, hitna kardiološka je prostorno i kadrovski spremna, jedino je mali zastoj u procesu javne nabave. Sanirana je kanalizacijska mreža, uređen je krug Bolnice, a bilo je i niz zahvata po odjelima. Novost je da je u bolnici zaposlena osoba zadužena za odnose s javnošćuLana Križarić, diplomirana pravnica.

Vizualni identitet, odnosno križ i subliminalno slovo H u logotipu za 90.000 kuna

Koraj je rekao da bi u dogledno vrijeme Županijska bolnica Čakovec upravo zbog svojeg geografskog smještaja mogla biti zanimljiva korisnicima iz susjednih zemalja odnosno nije isključeno da bi se uskoro mogli početi ‘mamiti’ pacijenti iz okruženja od 100 kilometara,odnosno i iz Austrije , Slovenije i Mađarske.

Stoga je i napravljen novi vizualni identitet bolnice. U njegovom pojašnjenju Ivan Goričanec, jedan od autora kazao je kako je riječ o ideji izvlačenja kockica iz hrvatskog grba, kako bi se dobio jedan ležerni, prepoznatljivi križ, kao simbol zdravstvene ustanove. Isto tako ako se na donjem redu izmakne hrvatsko znakovlje i vrati se se križ, dobivaju se čak, dva. Odnosno tada dobivamo subliminalno slovo H, kao međunarodnu oznaku za bolnicu.

Ovdje je zasigurno potrebno spomenuti kako mnogi rječnici definiraju riječ ‘subliminalno’, kao ‘ispod praga svijesti’. Tako je ‘subliminalna poruka’ poruka koja je poslana ‘ispod praga svijesti’, te ju racionalni svjesni um koji donosi odluke ne percipira, nego ju percipira receptivni podsvjesni um. Upravo tako, možda i malo ispod praga svijesti , na ‘prvu loptu’ čini se i cijena novog logotipa i vizualnog identiteta bolnice uz izradu internetskih stranica, od 90.000 kuna.

No, sanacijski ravnatelj ističe da je ovdje riječ o najpovoljnijoj ponudi, čija je cijena tek 0,5 promila u odnosu na bolničke prihode.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije