Ergela međimurskog konja s proljećem očekuje i prve turiste

Krajem studenog 2015. godine, na ‘Žabničkoj gmajni’ u Općini Sveti Martin na Muri oformljena je Ergela međimurskog konja.

Na pašnjak površine 8 hektara kojeg je Općina Sveti Martin na Muri ustupila Javnoj ustanovi Međimurska priroda, pušteno je osam kobila Međimurskog konja, zavičajne pasmine ugrožene brojnosti. Iako zavičajne pasmine i sorte nisu u domeni Zakona o zaštiti prirode, staništa u Regionalnom parku Mura-Drava i Rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav jesu, pa je time žabnička ergela, zapravo, instrument očuvanja izvornih međimurskih prirodnih staništa.

U sklopu projekta ‘Tri rijeke=jedan cilj’ u kojem je Međimurska priroda bila jedan od sedam partnera, revitaliziran je tradicijski pašnjak, i to upravo putem povratka konja na ispašu, kako bi današnje generacije mogle s jedne strane vidjeti kako je međimurski pašnjak izgledao prije pedeset i više godina, a s druge strane želja je bila da se očuva međimurski konj, ugrožena pasmina kritične brojnosti.

Europska unija je putem IPA programa sufinancirala pripremne radove, izgradnju zakloništa za konje, nabavu samih konja i hranu za iste, te niz drugih manjih troškova kojima je Međimurska priroda doprinijela cjelokupnom projektu. Međimurska komponenta spomenutog projekta koji se proteže od Čakovca do Vukovara bila je ‘teška’ milijun kuna i osim Ergele međimurskog konja postavljene su i dvije promatračnice za ptice, za takozvani ‘Bird Watching’ turizam, koje su službeno prve takve vrste u Međimurju. Jedna je u Žabniku na ‘Staroj mrtvici’, a druga se nalazi u Kotoribi, u istočnom dijelu međimurskog regionalnog parka Mura -Drava.

– Ono čemu se nadamo, kazao je Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove Međimurska priroda, da Ergela međimurskog konja u dogledno vrijeme postane samostalna institucija i da će međimurski konj nadići tu razinu kritične brojnosti, kako bi populacija bila stabilna.

Dva mjeseca nakon što su konji vraćeni na Žabničku gmajnu, ergela već funkcionira kao ‘uhodani pogon’, a o samom operativnom funkcioniranju ergele brigu vodi čuvar prirode Zoran Šardi iz Žabnika, uz svakodnevnu pomoć lokalnih volontera. Osim redovnog dnevnog hranjena i čišćenja nastambi, polako se pripremaju i programi za posjetitelje koji će s prvim proljetnim danima krenuti prema turističkim atrakcijama na krajnjem sjeveru Hrvatske, mlinu na Muri s mlinarskom hižom te promatračnici za ptice i ergeli međimurskog konja u Žabniku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije