FOTO: Održana prva poljoprivredna konferencija u Međimurju

>> FOTO: Održana prva poljoprivredna konferencija u Međimurju

S ciljem podrške poljoprivredno – prehrambenom sektoru, kroz poboljšanu suradnju sa županijskim institucijama i službama, te predstavljanja dobrih primjera iz prakse i promocije lokalno proizvedene hrane, održana je prva poljoprivredna konferencija “Upravljanje znanjem u poljoprivredi“, u organizaciji Regionalne razvojne agencije Međimurja.

Multimedijalna dvorana Tehnološko – inovacijskog centra Međimurja tako je ugostila mnoge relevantne goste iz sektora poljoprivrede, kao i predstavnike važnijih službi i institucija. Među ostalima, prisutni su bili župan Međimurske županija Matija Posavec, zatim ispred Ministarstva poljoprivrede Marin Kukoč, voditelj službe za programiranje, praćenje, evaluacija i promidžbu EU programa ruralnog razvoja te direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović.

U sklopu konferencije održano je nekoliko predavanja i prezentacija stručnih predavača te panel diskusija na kojoj su sudjelovati predstavnici poljoprivredno – prehrambenog sektora, s ciljem osiguravanja prijenosa znanja kao preduvjeta za unaprjeđenje proizvodnih procesa, a time i konkurentnosti sudionika poljoprivredno – prehrambenog sektora Međimurske županije.

“Mišljenja sam da ako je poljoprivredniku dobro, onda je svima dobro. Upravo zato, sve institucije koje su vezane za Međimursku županiju, od Razvojne agencije Međimurje REDEA-e, do naših stručnih službi i upravnih odjela, moraju biti u funkciji servisa našim poljoprivrednicima”, objašnjava međimurski župan i dodaje kako ne mora svaki poljoprivrednik uz posao koji ima, ujedno znati i pisati projekte, ili pak se vrhunski služiti engleskim jezikom, niti pak biti stručan u segmentu projekata i EU fondova, te upravo zato mora imati podršku javnog sektora.

“Upravo je ova konferencija jedan dobar početak gdje će se predstaviti sve institucije koje će pokazati da su onima koji žele raditi i napredovati, njihova vrata uvijek otvorena. One im mogu pokazati kako komunicirati, aplicirati projekte te dobiti potpore, kada je želja poljoprivrednika da unapređuje svoje gospodarstvo i svoj sektor te da proizvodi hranu koja će naći svoje mjesto na međimurskom stolu”, rekao je župan Posavec i naglasio kako Međimurska županija, kao partner konferencije, podupire inicijative poput ove. Na taj se način jasno evidentiraju postojeći problemi, zbog čega se kasnije lakše može uskočiti poljoprivrednicima u pomoć i olakšati im proces proizvodnje.

U dvije plenarne sesije, kako je bila koncipirana, sama konferencija postala je mjesto susreta međimurskih poljoprivrednih proizvođača, prehrambeno prerađivačke industrije, predstavnika relevantnih državnih i lokalnih institucija te znanstvene zajednice. Tijekom prve sesije održana su predavanja u sklopu kojih su predstavljeni rezultati znanstvenih istraživanja u vinogradarsko – vinarskom sektoru, mogućnosti korištenja modernih komunikacijskih tehnologija u poslovanju, najznačajniji standardi kvalitete u proizvodnji hrane, zatim poslovni modeli koji otvaraju nove mogućnosti plasmana poljoprivredno – prehrambenih proizvoda te problematika poreznog sustava.

Drugi dio konferencije započeo je kratkom uvodnom prezentacijom o mogućnostima uspostave novog modela suradnje između znanstveno – istraživačkih institucija i samih proizvođača, nakon čega je uslijedila panel diskusija u kojoj su panelisti iznijeli svoje viđenje stanja i aktualne problematike u poljoprivredno – prehrambenom sektoru uz predstavljanje vlastitih primjera dobre prakse kojima su uspjeli unaprijediti svoje poslovanje. Među predavačima su bili jedna od glavnih organizatorica konferencije Valentina Hažić, Goran Levačić, Andrija Lesar, Milorad Šubić, Helga Dujmović i Tihomir Šašić.

Dojmovi su nakon konferencije bili iznimno pozitivni, a župan Posavec rekao je kako je to tek početak snažnijeg povezivanja poljoprivrednika s ostalim sektorima kako bi se poboljšao dijalog, promovirale nove ideje i predložili koncepti koji će rezultirati konkurentnijom poljoprivredom temeljnoj na znanju.

“Jedan od ciljeva ove politike je i poticanje mladih poljoprivrednika. Zato apeliram na one koji imaju godine iskustva da podijele svoje znanje sa mlađim naraštajima, a mlade pozivam na inicijativu” zaključio je Posavec i za kraj poručio svima da razmišljaju u smjeru konzumiranja naše domaće hrane jer je upravo to jedan od najkonkretnijih načina pomoći poljoprivrednicima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije