Za isti posao na istom mjestu radnici će unutar EU dobivati – jednake plaće

Europska komisija predstavlja ciljanu reviziju pravila o upućivanju radnika. Revizijom direktive ispunjava se obveza iz političkih smjernica sadašnje Komisije da će promicati načelo da će se za isti posao na istom mjestu treba dobivati jednaka plaća. Ta je revizija najavljena u programu rada Komisije za 2016., piše Dnevnik.hr.

Cilj je prijedloga olakšati upućivanje radnika u ozračju poštenog tržišnog natjecanja i poštovanja prava radnika koji su zaposleni u jednoj državi članici, a koje poslodavac privremeno upućuje na rad u drugu državu članicu. Točnije, cilj je inicijative osigurati poštene plaće te jednake uvjete poslovanja u zemlji domaćinu za lokalna poduzeća i poduzeća koja upućuju radnike.

Promjene u tri područja

Marianne Thyssen, povjerenica EU-a za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, izjavila je: ‘Od prvog dana svojeg mandata tvrdim da trebamo olakšati mobilnost radnika, ali da se to mora provoditi na pravedan način. Današnjim prijedlogom stvorit će se jasan i pravedan pravni okvir za upućivanje radnika koji će se lakše provoditi’, kaže Thyssen.

Ciljanom revizijom uvest će se promjene u tri glavna područja: naknada upućenim radnicima, uključujući u slučajevima podugovaranja, pravila o osobama koje rade preko agencija za privremeno zapošljavanje i dugoročno upućivanje.

Cilj je prijedloga osigurati da upućeni radnici općenito imaju ista prava u pogledu plaća i radnih uvjeta koja imaju lokalni radnici. Pritom će se u potpunosti poštovati načelo supsidijarnosti i način kako te uvjete određuju tijela javne vlasti i/ili socijalni partneri dotične države članice.

U nekim područjima, kao što su zdravstvena zaštita i sigurnost na radu, za upućene radnike trenutačno već vrijede ista pravila kao za zaposlenike u državi članici domaćinu.

Rješavanje problema obveza poslodavaca

Međutim, poslodavac nema obvezu platiti upućenom radniku više od minimalne plaće određene u državi domaćinu. Zbog toga može doći do razlika u plaći između upućenih i lokalnih radnika što bi moglo dovesti do nepoštenog tržišnog natjecanja među poduzećima. To znači da su upućeni radnici za jednak posao često plaćeni manje od ostalih radnika.

Više pročitajte na Dnevnik.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije