Prvi pjenušci iz podruma Štampar degoržirani i uskoro spremni za tržište

>> Prvi pjenušci iz podruma Štampar degoržirani i uskoro spremni za tržište

U predvečerje blagdana svetog Josipa, čija svetkovina se u štrigovskom kraju na osobit način štuje i slavi 19. ožujka u Svetom Urbanu, najvećem naselju štrigovske fare, u podrumu obitelji Bojana i Danice Štampar nastajala su dva biserna pjenušca, o kojima će zasigurno biti pjesme spjevane, zlatne medalje podijeljene, mnoge želje uslišane i mnoge duše opčinjene.

Pod budnim okom mladog Štampara, magistra agronomije Davida punjene su teške ‘šampanjske’ boce pjenušcima koji su dvije godine zorili i sada su dostigli vrijeme i oblik za konačno flaširanje gdje će izvjesno vrijeme dozrijevati kako bi kroz nekoliko mjeseci u svojoj ljepoti zasjale na obiteljskim stolovima.

U trenutku kada ih domaćini otvore iz njih će se proliti bajkovita i plemenita pjena, a u čašama će perle stvarati melodiju koju će svi koji će piti bijeli pjenušac Urban ili Urban rose pjenušac dugo pamtiti.

David je na ovaj povijesni, ali prvenstveno lijepi događaj pozvao vrsne majstore za degoržiranje pjenušca Krešimira Šesnića i Krunu Antolkovića i svog dragog kolegu i vrhunskog poznavatelja ‘vinskih’ vrijednosti Marka Cmrečnjaka.

Talog nataložen u grlu boce, izbacuje se van, a taj postupak naziva se degoržiranje

U takovom društvu i okruženju mnogo puta lijepo opisanog Štamparovog podruma mora biti iznjedreno nešto najbolje što daju urbanski vinogradi i podrumi, a spremaju majstori poput Davida, Bojana, njihovih obitelji i istinskih prijatelja.

Ovaj trenutak nije smio i mogao proći bez nazočnosti Igora i moje malenkosti iz eMedjimurja koji su rječju i slikom zabilježili stvaranje nove istinske vrijednosti na brijegovitom Međimurju, tom ‘Hortus Croatiae’ na zemlji koju je Bog tako lijepu stvorio i povjerio na čuvanje svetom Urbanu čiji blagdan slavimo i spominjemo 25. svibnja i ove godine to će biti ‘Dani vina u županiji Zrinskih’, vjerujemo s punim čašama još uvijek mladih ali zlatnih Štamparovih pjenušaca.

Što će biti stariji, pjenušci će biti bolji i vrijedniji.

Cijeli postupak od određivanja, pak zrenja i do punjenja za tržište proveden je metodom nastajanja u boci, kaže se klasičnom metodom, sličnoj onoj kojom je dom Perignon stvorio prvi i do sada nedostižni šampanjac u povijesti svijeta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije