Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
Tina Molnar prva CNC operaterka i alatničar u TMT-u Čakovec

Tina Molnar prva CNC operaterka i alatničar u TMT-u Čakovec

U našem društvu postoji nepisano pravilo koji su muški a koji ženski poslovi. Da to nije tako, dokaz je Tina Molnar, zaposlenica TMT-a u Čakovcu koja radi kao CNC operaterka i alatničar.

Tina za svoj posao kaže da je zanimljiv, iako ju ljudi nekad drugačije gledaju kad kaže da radi u alatnici i radionici. Pa što točno Tina radi?

Tinin rad na CNC obradnom centru obuhvaća zaprimanje metalnih odrezaka i tehnološke dokumentacije za strojnu obradu, pripremu komada za strojnu obradu u CNC obradnom centru, učitavanje CNC program za izradu komada (za jednostavnije komade sama upisuje CNC program), postavljanje i umjeravanje naprava i alata prije strojne obrade.

Izrađeni komadi moraju se kontrolirati i pri tome je obavezna kontrola prvog komada a dalje prema propisanoj dokumentaciji. Najkompliciraniji dio rada je odmjeravanje alata i komada ali kad se prvi dobro postavi posao samo krene.

Rad u alatnici također je vrlo zanimljiv i dinamičan posao ali ne i fizički zahtjevan. Sastoji se od pripreme, umjeravanja i izdavanja alata u proizvodnju, brušenja alata, aktivnog sudjelovanja u nabavi alata. 

Alatničar prema plana proizvodnje dobiva popis za pripremu alata za točno određeni stroji i smjenu. To dnevno može biti od jednog do 20-tak različitih alata po stroju, zavisno o trenutnom proizvodnom kapacitetu i složenosti strojne obrade.

Ovakav posao dobro je da rade ženske ruke, koje su po prirodi češće pedantnije i preciznije, što je u ovom poslu vrlina. Tina je po struci strojarski tehničar te prema toj grani pokazuje interes od srednjoškolskih dana. Okušala se u radu konobarice, ali kaže da se preporodila od kad radi u TMT-u.

Posao sam po sebi nije zahtjevan, ali iziskuje točnost u radu. Mlađim ženskim kadrovima poručuje ako postoji bar mali interes i volja, da se odluče za ovakav posao.

Osnovnoškolci često imaju problem i nedovoljno informacija oko svog poziva za budućnost. U korist također ne ide i činjenica da srednjoškolci imaju premalo prakse, to jest u prvim razredima gotovo ni ne postoji.

Poduzeće TMT d.o.o. obiteljska je firma osnovana 1989. godine u okviru metalske industrijske grane sjeverne Hrvatske, koja ima drugačiju perspektivu prema zapošljavanju mladih. Srednjoškolcima koji su zainteresirani za rad, TMT omogućava plaćenu praksu, stipendije te garantirano zapošljavanje nakon završetka srednje škole.

Poslovni i proizvodni prostori nalaze se na dvije lokacije Čakovec i Lepoglava te danas zapošljavaju 215 djelatnika.

95% svoje proizvodnje plasiraju na inozemna tržišta a najviše u Njemačku, Dansku i Austriju.

Tehnološki i proizvodni kapaciteti su univerzalno koncipirani i obuhvaćaju sve vrste strojne obrade metala, prerade lima, izrade konstrukcija, montaže, lakiranja, kao i proizvodnju gotovih proizvoda i strojeva, što obuhvaća izradu dijelova za različite namjene i industrijske grane.

Tako se izrađuju dijelovi za građevinske strojeve, dijelovi strojeva koji se koriste u prehrambenoj industriji, dijelovi strojeva za proizvodnju PET ambalaže, dijelovi generatora struje i vjetroelektrana, dijelovi strojeva za poliranje, izradu plastike i gume, kompletne pokretne stepenice za prijevoz putnika u zračnim lukama te ostale specijalne dijelove prema zahtjevima i narudžbama kupaca.

TMT d.o.o. svim svoji zaposlenicima osigurava stalna i redovita primanja, sigurnost te kontinuirano napredovanje, svakome u okviru njegovog poslovnog djelovanja.

Na potez stipendiranja školaraca su se iz TMT-a odlučili kako bi ukazali na stvarne potrebe za metalskim majstorima i motivirali djevojčice i dječake da upišu metalnu struku za srednjoškolsko obrazovanje te je odaberu kao svoju profesiju jer na njima leži budućnost metalne struke a time i ekonomska budućnost  sjeverozapadne Hrvatske.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!