Međimurski aduti: Pjenušci od Pušipela traže put do tržišta

– Pušipel se pokazao kao odlična sorta za pjenušce koje tržište sve više traži. Nakon dvije i pol godine ulaganja i rada predstavili smo svoja prva dva pjenušca. Urban white i Urban rose – kaže David Štampar iz vinarije Štampar, koja se priključila ‘perla valu’, kako neki nazivaju procvat pjenušavih vina u međimurkom vinogorju.

Do prije pet godina za međimurske pjenušce nije se znalo, a sad ih proizvodi svaka jača vinarija. David i Bojan Štampar za premijeru svojih pjenušaca izabrali su manifestaciju Urbanovo i 8. festival pušipela koji je proteklog vikenda održan u Štrigovi.

Urban white proizveden je od 100-postotnog pušipela, sve poznatije međimurske sorte vina, a Rose od cabernet sauvignona. Oba su iz berbe 2013., godinu i pol odležali su na kvascima nakon drugog vrenja u boci. Količine su, ističe David, zasad male, oko tisuću boca svaki, no podizat će se iz godine u godinu.

Novi segment proizvodnje

– Treba puno uložiti u proizvodnju, ali i puno znanja jer i najmanja pogreška može završiti katastrofalno. Pjenušci su novi segment vinarske proizvodnje u Međimurju – kaže. Zanimljivo je da je u Čakovcu, pokraj željezničkog kolodvora, 1904. godine osnovana ‘Međimurska tvornica šampanjca Strahija i kompanjoni’ , koja je u proizvodnji koristila vina iz štrigovskog kraja, a zatvorena je 1914. godine.

Međimurski pjenušac 90-tih je proslavio Dejan Jambrović sa svojim La boheme, a ‘perla val’ su prije pet godina pokrenuli Gordan Horvat i Alen Švenda.

– Nas smo dvojica iz nizinskog donjeg Međimurja došli u gornje i vinare potaknuli na proizvodnju pjenušca koju su stalno odgađali. Danas jače vinarije imaju svoje pjenušce, što je dobro jer je Međimurje bogomdano za pjenušava vina – kaže Gordan Horvat i dodaje da su njihovi aduti Sibon dry i Sibon rose, a za Urbanovo su pripremili iznenađenje – pjenušac sa zlatnim listićima.

Vinarija Tomšić iz Železne gore proizvodi pjenušce Zlatni zvir od sorte pušipel, nagrađen zlatnom medaljom na sajmu u Splitu, uz bok puno poznatijoj slovenskoj Radgonskoj penini, i Rose od cabernet sauvignona.

Stalno ulagati u razvoj

– Ne smijemo stajati na mjestu. Treba razvijati nove proizvode. Nisu to neke velike količine, no počelo je, i to na traženje tržišta. Za godinu dana bit će u ovom kraju desetak vinara s pjenušcima – ističe Alojz Tomšić.

Među njima je i vinarija Cmrečnjak iz Svetog Urbana koja proizvodi Stridon od pušipela i Rose od crnog pinota.

Podrumi Štrigova zasad ne planiraju proizvodnju pjenušca, ali su zato nedavno predstavili prvi hrvatski frizzante, biser vino od sorte muškat ottonel 2015.

– Kako bismo podigli priču o toj sorti, proizveli smo prvi hrvatski frizzante – kaže direktor Podruma Mihael Frančić. Riječ je o blago pjenušavom vinu koje se proizvodi sekundarnom fermentacijom u tankovima u kojima je razina pritiska ugljikova dioksida između jednog i dva i pol bara, a za pjenušce je to više od tri bara. Proizvedeno je 7000 boca.

Tu su i pjenušci DG Plemenita i DG Pozoj iz vinske kuće Dvanajščak – Kozol, koja je briljirala na jubilarnom desetom VinoComu, međunarodnom festivalu vina i kulinarstva, održanom u hotelu Esplanade u Zagrebu protekle godine, a o čemu smo pisali ranije.

U fazi stvaranja pjenušca je i Vinska kuća Jakopić Branimira Jakopiću, a koja bi svoj pjenušac od Pušipela izbacila na tržište krajem ove godine. Od Jakopića očekujemo ‘veliki’ pjenušac u njegovom stilu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije