Prve službene procjene štete od mraza: Skoro najviše štete u Međimurju

Mraz i niske temperature su u razdoblju od 26. do 30. travnja 2016. godine na velikom području Republike Hrvatske uzrokovale značajne materijalne štete na poljoprivrednim kulturama, posebice voću, vinovoj lozi, žitaricama i povrtnim kulturama u ranim fazama razvoja.

Prema prvim procjenama, štete na voćnjacima i vinogradima kreću se u rasponu od 50 do 100% prinosa, dok se štete na povrtlarskim kulturama i žitaricama kreću u rasponu od 30 do 70%, piše na web stranicama Ministarstva poljoprivrede.

>>> Zvonimir Siladi: ‘Štete od mraza iznose 120 milijuna kuna’

>>> Zbog mraza voćari su u velikim problemima

>>> Nije jedina: Biljno carstvo Mire Pongrac uništio mraz

>>> Mraz je u Međimurju pobrao sve što se pobrati može

>>> Mraz počinio velike štete na području Središća i okolnih naselja

Isti scenarij, uzrokovan utjecajem iznimno hladne fronte, uzrokovao je značajne probleme na poljoprivrednim kulturama i u zemljama u okruženju: Sloveniji, Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj.

U skladu sa kriterijima propisanim Zakonom o zaštiti od elementarnih nepogoda i Metodologijom za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, županije na čijim teritorijima je došlo do elementarne nepogode proglašavaju elementarnu nepogodu i prijavljuju štete u Registar šteta za poljoprivredu.

S današnjim danom, ukupno osamnaest županija je proglasilo elementarnu nepogodu od mraza na područjima gradova/općina pogođenim ovom nepogodom.

Slijedom prvih priopćenja ukupno procijenjeni iznos štete jest 962.995.342,92 kn.

Od prvih naznaka nastanka štete ministar poljoprivrede prof. dr. sc. Davor Romić u kontinuiranim je kontaktima sa županima pogođenih županija i s kolegama ministrima iz zemalja u okruženju koje su pogođene istom nepogodom.

Ministarstvo poljoprivrede je, s ciljem prikupljanja informacija o opsegu nastale štete i u svrhu informiranja poljoprivrednih proizvođača o pravima i obvezama koje proizlaze iz Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda, na službenim stranicama objavilo Obavijest o prijavi štete od elementarne nepogode: mraza.

Obzirom da je uslijed mraza došlo do velikog obujma štete koja će rezultirati gubitkom prinosa na nacionalnoj razini, ali i velikim materijalnim štetama na razini poljoprivrednih gospodarstava, Republika Hrvatska se pridružila inicijativi i u dogovoru sa ostalim zemljama članicama EU (Austrija, Slovenija, Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska) pogođenim istom nepogodom, na Vijeću ministara poljoprivrede 17. svibnja 2016. godine obavijestila je o razmjerima nastale štete i zatražila pomoć Europske unije.

‘Očekujemo da će Europska komisija na idućem sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva EU koje je zakazano za lipanj izvijestiti o mogućnostima i modelima pomoći, a nakon obrade konačnih podataka o razmjerima štete.’, piše Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede će po izvještaju Komisije o mogućnostima pomoći pristupiti implementaciji dostupnih modela kako bi se poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpjeli štete od ove elementarne nepogode na najprihvatljiviji način pomoglo u nastaloj situaciji.

Ministar Romić u dva je navrata Vladu Republike Hrvatske izvijestio o razmjerima štete od ove elementarne nepogode.

Raspodjela šteta po županijama prikazana je u tablici:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije