FOTO: Otvoren 18. međunarodni sajam poduzetništva ‘Mesap 2016.’

>> Otvoren 18. međunarodni sajam poduzetništva “MESAP 2016”

U Nedelišću je otvorena trodnevna gospodarska manifestacija – 18. Međunarodni sajam poduzetništva ‘Mesap 2016.’ koji je uz domaće poduzetnike i obrtnike okupio izlagače iz Slovenije, Srbije i Mađarske, a preko posrednika zastupljene su i tvrtke iz Italije, Austrije i Njemačke.

>>> Sve fotografije pogledajte u fotogaleriji

Na ovogodišnjem Mesapu ukupno je 220 izlagača, a moto ovogodišnje sajamske priredbe je ‘Mi stvaramo prilike’. Mjesto je to predstavljanja proizvoda i usluga, ali i prilika za poslovne kontakte te sklapanje novih ugovora.

Svečanom otvorenju bili su nazočni predstavnici ministarstva poduzetništva i obrta, Međimurske županije, župan Matija Posavec sa svojim zamjenicima Sandrom Herman i Zoranom Vidovićem, kao i predsjednik županijske Skupštine Mladen Novak, Hrvatske obtničke i gospodarske komore te po prvi put partner Mesap-a Koprivničko-križevačka županija, brojni poduzetnici, predstavnici međimurskih općina i gradova, ali i gosti izvan naše županije.

– Kako god su izazovne godine iza nas, čestitam svima koji ste iznova svaki Mesap ovdje s nama, stvarate ovaj sajam sve boljim i boljim, čestitam vam što ste uspjeli prebroditi ovaj period i pokazali kako Međimurke i Međimurci itekako imamo poduzetničkog potencijala kojeg znamo i iskoristiti”, svoj je govor započeo župan Međimurske županije Matija Posavec te dodao da ponajviše cijeni održavanje tradicije, razmjenu iskustava, sudjelovanje na radionicama, ali i prezentaciju proizvoda zbog kojih smo autohtoni i posebni.

Sajam je službeno otvorio ministar poduzetništva i obrta (u tehničkoj vladi) Darko Horvat naglasivši kako je ključ prosperiteta poduzetništvo, investicije te jačanje konkurencije, a za to nam treba inovativnost, znanje i gospodarski rast, sve ono što u Međimurskoj županij zapravo već postoji.

– U zadnjih šest mjeseci brinuli smo se da hrvatskom poduzetniku osiguramo iste uvjete u zemlji kakve ima i drugdje. Zato provodimo i radionicu u kojoj je vidljivo kako svaki poduzetnik već danas ima priliku iskoristiti financijske instrumente po cijeni od 0,5 posto, a danas ima bolju cijenu kapitala nego poduzetnici u susjednim zemljama”, naglasio je ministar poduzetništva i obrta RH Darko Horvat te pritom naglasio perspektivu u privatnom sektoru, investicijski potencijal s perspektivom otvaranja novih 8000 radnih mjesta, ali i najavio raspisivanje Poduzetničkog impulsa od preko 300 milijuna kuna gdje će poduzetnici izvore financiranja tražiti u fondovima EU.

Načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, u cilju razvoja poduzetništva i stvaranja uvjeta za poduzetnički razvoj najavio je i izgradnju infrastrukture u poduzetničkoj zoni Goričica, dok je Ivan Pal, zamjenik župana Koprivničko -križevačke, županije partnera istaknuo da je Međimurska županija primjer drugima kako funkcionira poduzetništvo.

Sajamske aktivnosti poduprli su i skupu nazočni predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec i potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Tomislav Radoš.

Mesap ima veliko značenje i za samu općinu Nedelišće jer je on nastavak jedne dugogodišnje tradicije koja traje u ovom kraju, kazao je direktor Mesapa Vitomir Kirić.

Ove godine na sajmu izlaže više od 220 izlagača na 2050 kvadratnih metara dvoranskog i 12 tisuća kvadrata vanjskog izložbenog prostora.

Na Mesapu ponovo i stočarska izložba

Stočarska izložba na Mesap nam se vratila u punom formatu, nastavlja Kirić. Ne još uvijek onako brojčana kao što je bila minulih godina, izložba će biti otvorena u nedjelju 19. lipnja od 10 do 15 sati, kada će posjetitelji, posebno oni mlađi moći na jednom mjestu vidjeti konje, krave, ovce, koze, svinje i druge domaće životinje.

Međimurska županija vraća stočarsku izložbu na koju ste pozvani u nedjelju!

Ovogodišnji Mesap posebno je razveselio stočare, kako je Međimurska županija s njima u suradnji odlučila stočarsku izložbu ponovo vratiti na sajam, a na rasporedu je u nedjelju, 19. lipnja od 10:00 do 15:00 sati. Time se apsolutno u Međimurju jača važan gospodarski sektor, a kako je naglašeno, uspješnom suradnjom s krovnim institucijama, uzgajivačima i poljoprivrednicima radi se na provedbi niza projekata kako bi sektor stočarstva podigli na još viši nivo. Osim stočarske izložbe,posjetiteljima će biti zanimljiva i izložba malih životinja koja će se održavati sva tri dana, kao i izložba starih vozila te traktora, uz mnogobrojne radionice.

– Dobra suradnja Županije te obrtnika i poduzetnika je neophodna, može otvoriti prozor u svijet svih koji imaju proizvod a traže nove partnere. Stoga cijenimo ovaj kraj i potičemo sve da dođu, kako ovdje, tako i u druge sredine, da budu dio sajmova i omoguće stvaranje konkurentnosti uz zaustavljanje pada obrta”, naglasio je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, dok je Tomislav Radoš, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore pohvalio svog domaćina, Međimursku županiju.

– Ova je županija jedna od najrazvijenijih, izrazito izvozno orijentirana, a jača razvoj svojih autohtonih proizvoda. Obilježiti je može jedna rečenica, da je to županija bogate povijesti uz budućnost zasnovanu na znanju i inovacijama. To je ono što se cijeni, objasnio je i dodao da se veseli suradnji s Međimurskom županijom na projektima vezanima uz centar za upravljanje inovacijama te obrazovanje, gdje će se neutralizirati potrebe za radnom snagom.

Ulaganje u poduzetništvo stvorilo 2700 radnih mjesta i za 7 posto veći prosjek plaće!

Po prvi puta Mesap ima i županiju partnera, Koprivničko – križevačku županiju, čiji je zamjenik Ivan Pal bio izrazito ponosan što su susjedi baš njih odabrali za partnera. “Ponosno smo što smo prvi, a kao što znate uvijek smo dio priče Mesapa, ove godine s ukupno 18 izlagača. Vi ste nam uvijek primjer kako malo poduzetništvo može i mora funkcionirati, od kojeg možemo puno naučiti uz jedan suradnički odnos”, pritom je objasnio zamjenik. Dobar primjer Međimurska županija pruža i dalje, što je potvrđeno najnovijim podacima koji uspoređuju 2014. i 2015. godinu, a po kojima je vidljivo da je zabilježena veća biti poduzeća, gospodarstvenici su povećali prihode za oko milijardu kuna, a i smanjena je nezaposlenost. “U samo tri godine otvoreno je 2700 radnih mjesta, a uz to se i povećao prosjek plaće za 7 %. Tako je u 2015. iznosio 4085, a u 2014. godini 3922 kune. To je pozitivni pomak, složit ćete se sa mnom, no ipak ne dovoljan, zato svi u javnom sektoru moramo raditi na još jačem smanjenju nezaposlenosti, stvaranju uvjeta, posebice u obrazovanju i investicijama, jer tek tada dolazi do konkurentnosti radne snage. Tada će se poduzetnici otimati za radnike i biti primorani dati veće plaće. To je segment na koji smo maksimalno fokusirani, želimo se što prije izjednačiti s hrvatskim prosjekom plaća”, jasan je bio međimurski župan Posavec.

Posebnost ovogodišnjeg sajma uz standardno bogatu ponudu, ove je godine svakako besplatan ulaz, kako bi i na taj način zahvalili svima koji ih prate već niz godina, a koji će bez sumnje mnoge namamiti da u subotu i nedjelju budu dio ove lijepe poduzetne priče u Međimurju.

U sklopu Mesapa niz je i stručnih skupova i radionica te zabavnih sadržaja. Sajam se odvija pod okriljem Ministarstva poduzetništva i obrta, a ulaz za posjetitelje je besplatan.

>>> Sve fotografije pogledajte u fotogaleriji

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije