Pomoć obrtnicima: Do majstorskog ispita uz 80 posto popusta

Obrtnici ili oni koji to žele postati do kraja tjedna mogu se prijaviti za polaganje majstorskih ispita u jesenskom roku u Obrtničkoj komori Međimurske županije, a dobra je vijest da Ministarstvo poduzetništva i obrta, preko programa cjeloživotnog obrazovanja za obrtništvo, sufinancira čak 80 posto troškova.

Ispitni rok u rujnu

Položen majstorski ispit uvjet je za otvaranje obrta većine djelatnosti i jedan je od uvjeta za dobivanje dozvole za izvođenje praktične nastave i naukovanja, a time i uključivanje u mjesre koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje. Majstorski ispiti se u organizaciji Obrtničke komore u Čakovcu provode dvadesetak godina, a u ponudi su 32 obrtnička zanimanja.

Ispitni rok u rujnu trajat će od 5. rujna do 10. listopada, minimalno pet dana, a sve dalje ovisi o uspjehu kandidata. – Cijena majstorskog ispita je 2600 kuna. Kandidat kod nas može kupiti ispitnu literaturu, od kataloga s pitanjima iz struke i područja gospodarstva, prava i pravnih propisa i radne pedagogije, te udžbenike ‘Osnove gospodarstva’, ‘pravo i pravi propisi u obrtništvu’ i ‘Osnove radne pedagogije’. Cijena kompleta je 336 kuna, i on se sufinancira – objašnjava Robert Varga, stručni suradnik u Obrtničkoj komori Međimurje (OKM-U).

NO, majstorski ispit se mora prvo platiti i položiti, i tek onda se kandidati javljaju s potrebnim zahtjevom i dokumentacijom u Ministarstvo koje će im vratiti 80 posto novca. Ministarstvo je otovreni poziv za sufinanciranje objavilo 11. srpnja, a potrajat će sve dok se ne potroši sav predviđeni novac.

Usavršavanje je važno

Posljednjih godinu dana najveći je interes u Međimurskoj županiji bio za soboslikare-ličioce (5) i elektroinstalatere te elektromehaničare, strojobravare i kuhare (4). Po samo jedan kandidat prijavio je ispite za tesara, limara i fasadera. Ispitne komisije formiraju se, objašnjava Varga, na temelju interesa kandidata, a posljednje su osnovane komisije za polaganje majstorskog ispita za obućara, kozmetičara i fasadera.

Obnovljene pak su komisije za tesara, zidara i limara. Sve su to uglavnom deficitarna zanimanja. Zvanje majstora u posljednjih dvadeset godina u OKM-u je steklo 380 osoba. U posljednjoj skupini od tridesetak majstora koji su diplome dobili potkraj svibnja bili su dimnjačari Hrvoje Fuš i Milivoj Vugrinčić iz Kotoribe, obojica djelatnici preloškog Pre-koma, koji na teren odlaze s tabletima uz pomoć kojih vode evidenciju.

Ispit im je, kažu, pomogao jer su naučili nešto novo, a usavršavanje je u svakom poslu vrlo važno. Ispit su položile i obućarke Ružica Štabi Namjesnik, Valentina Gosarić i Renata Markan. Obućari su u Međimurju sve traženije zanimanje, a posebno se cijene licencirani majstori koji znaju prenositi znanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije