16. Festival krumpira: Beličanci imaju i svoje vlastite meteorološke postaje

>> 16. Festival krumpira u Belici (Subota, 27.8.2016.)

‘Kalamper, kalamper, kupite kalamper zamotan vu paper …’ riječi su beličku himne ‘Kalamper’ koju je i ove godine na otvaranju, sada već 16. Festivala kalampera u Belici otpjevala Patricija Juračić uz pratnju tamburaša KUD Belica.

Festival krumpira je poljoprivredno gastronomska, ali sve više i turistička manifestacija u organizaciji Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira i Općine Belica koja već šesnaestu godinu okuplja mještana Belice i njihove mnogobrojne gostiju,koji razgovaraju o svojim iskustvima u proizvodnji , ali i dobiju dobar savjet stručnjaka kojih također ne nedostaje, a isto tako ovo je manifestacija kojom se kako kažu u Belici i službeno otvara godišnja berba krumpira.

Na samom početku Festivala, istaknuto je kako su Belica i Beličanci još sredinom prošlog stoljeća bili prvaci u proizvodnji krumpira, što potvrđuju brojna priznanja i nagrade koje su primili. Isto tako ubrzo su uvidjeli da je educiranje i udruživanje jedini način da se dosegnu određeni ciljevi vezani uz proizvodnju i plasiranje krumpira na tržište.

Tako je 1999. godine osnovana i Udruga međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira, koja je već dvije godine nakon svojeg osnivanja počela s održavanjem Festivala krumpira. S obzirom na to da je Belica u zemlji i u svijetu poznata upravo po proizvodnji krumpira , Općina Belica 26. kolovoza 2007. godine krumpiru podigla spomenik i to prvi takve vrste u svijetu.

Brendiranje ‘Međimurskoga kalampera’ privodi se kraju

O povijesti Udruge, ali i onomu čemu se danas bave i što su napravili govorio je predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić. Tako je između ostalog istaknuo kako je ove godine priveden kraju projekt izrade šest meteoroloških stanica vrijedan 84.000 eura. Isto tako, kraju se privodi i brendiranje ‘Međimurskog kalampera’ koji će dobiti oznaku zemljopisnog porijekla.

Također Udruga je pokrenula široku akciju u suradnji s medijima, srodnim udrugama, uredom euro parlamenta u Hrvatskoj i Ministarstvom poljoprivrede da donese Zakon o poštenoj trgovačkoj praksi oko uvoza mladog krumpira iz BiH, kao i strože kontrole uvoza merkantilnog i sjemenskog krumpira. Postigli smo i to da se krumpir klasificira kao povrće i uđe u proizvodno vezanu potporu, kazao je Mesarić.

Političari obećali pomoć

O značaju krumpira, ovog festivala ali i brendiranju međimurskog krumpira govorili su i Darko Horvat, ministar poduzetništva i obrta u tehničkoj Vladi RH, zastupnik u prošlom sazivu Sabora Radimir Čačić, međimurski župan Matija Posavec i općinski načelnik Belice Zvonimir Taradi. Od političara na govornici nazočni su mogli čuti kako je svima jasno da su udruge, pa tako i Udruga međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira ljudi, koji su snaga i samo se tom zajedničkom snagom ljudi i politike može utjecati na one nepravilnosti koje evidentno postoje kada se danas govori o proizvodnji i otkupu krumpira.

Otkup, cijena ali veliki dijelom i samo tržište, kazao je tom prigodom međimurski župan Matija Posavec regulirano je nacionalnim politikama, stoga ćemo pokušati s jedne regionalne, a sama Općina naravno s lokalne razine biti ti koji će vam pomoći pružiti ruku suradnje kao jedan vid podrške prema višim političkim instancama.

Povelje i zahvalnice zaslužnim članovima

Na kraju programa otvorenja Festivala uručena su pohvalnice i zahvalnice koje su primili Zlatko Premuš, Jagoda Sršan, Stjepan Koroš, Kristijan Mihalic, Marija Sklepić, Limena glazba Belica i tamburaši KUD-a Belica. Posebna priznanja, odnosno Povelju počasnog člana Udruge primili su i svi dosadašnji predsjednici Udruga međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Franjo Dodlek, Dragutin Taradi i Alojz Kozjak.

Nakon svečanog otvaranja, gosti su imali priliku degustirati razna jela od krumpira, koja su pripremale vrijedne Beličanke i Beličanci. Naime, održano je natjecanje u pripremi najboljeg jela od krumpira u kotliću na kojem su najbolje bile članice ekipe Udruge žena veterana Belica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije