Austrijanci cijene i dobro plaćaju međimurske tikve

Vrijeme je berbe tikvi u Međimurju, poglavito takozvanih vrtnih ili merkantilnih, odnosno kulinarskih iz kojih se pripremaju izvrsna jela, poglavito juhe i umaci.

Dok se tradicionalno Međimurci do tikvi odnose kao prema hrani treće vrste i više ih troše na prehranu domaćih životinja, naši susjedi Slovenci i Austrijanci ih jako cijene i što je najvažnije dobro plaćaju. Kupci iz Austrije, koje su na kakvoću međimurskih tikvi upozorili njihovi ljudi koji u Međimurje dolaze na biciklizam, obilaze naša sela i kupuju tikve koje su uzgojene tradicionalno, bez ikakvih tretiranja tijekom rasta, poglavito u fazi dozrijevanja.

Tikve moraju biti svježe, odnosno ako su ubrane trebaju imati tikvinu dugačku do 6 centimetara (slika 2) kako bi dulje vrijeme ostale svježije. Poglavito su na cijeni takozvane ‘puter tikve’ žute, narančaste ili sivo-zelene boje, a dobre su i sve ostale od onih sitnijih, pa sve do teških i nekoliko desetaka kilograma.

Austrijanci komad doma na vrtu ili povrtnjaku uzgojene tikve (jednu) plaćaju po 3,5,7 i 10 eura, odmah na ruke, a mi samo možemo kazati, kako su Austrijanci nakon naših radnika, radnica, rakije, žitarica, grožđa i vina dobro upoznati i s kvalitetom tikvi.

Kada je riječ o tikvama za proizvodnju crnog ulja, Austrijanci kažu kako oni polako iz proizvodnje/uzgoja otklanjaju koštice golice i vraćaju se košticama u ljusci, jer kako kažu ulje iz njih je 40-tak posto bolje. Ratarima ih skuplje plaćaju. Vrijedi Austrijancima vjerovati kada govore o hrani, poglavito domaćoj-tradicionalnoj u kakvu spadaju jela od tikvi.

Jedan austrijski recept

Potrebno: 1 do 1,1/2 kg tikvi, 10 dag maslaca, 5 dag krušnih mrvica, 2 dcl kiselog vrhnja, prstohvat soli

Postupak: – Tikvu očistiti od kore i koštica, narezati na 10 do 15 centimetra duge štapiće širine i debljine prsta i skuhati ih u slanoj vodi (poput mahuna ili šparoga). Paziti da se ne raskuhaju i raziđu!!! Kada su kuhane, ocijediti ih pustiti da sva voda oteče. Zatim ih posložiti u staklenu ili porculansku posudu kao mahune ili šparoge. Na tikve staviti maslac, kiselo vrhnje i krušne mrvice te ih zapeći u pećnici ili na štednjaku (ne plinskom). Poslužiti vruće. U slast!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije