Poskupjet će cigarete

Prema planu ministra financija Zdravka Marića, trošarine – a s njima i cijene cigareta – rast će u dva navrata, piše Jutarnji list.

Dizanje trošarina, koje je Hrvatska do početka 2018. dužna provesti zbog obaveza prema EU, i poskupljenje će biti tema sastanka na kojem će se predstavnici industrije u HUP-u naći s ministrom, kako bi ga upozorili da bi poskupljenje moglo imati znatne posljedice ne samo na duhansku industriju, već i na trgovinu i na proračun, u koji se slijeva više od 78 posto od prosječne maloprodajne cijene kutije cigareta.

U tezama zakona o trošarinama, koje je Ministarstvo financija uputilo u petak u javnu raspravu, objašnjava se da bi prema harmoniziranom europskom trošarinskom sustavu oporezivanja cigareta ukupna trošarina do početka 2018. trebala iznositi najmanje 60 posto maloprodajne cijene i ne smije biti niža od 90 eura za 1000 cigareta, dok sada u Hrvatskoj iznosi 84,82 eura.

Takvo dizanje trošarina, koje podrazumijeva minimalne trošarine od oko 14 kuna po kutiji cigareta, kažu sugovornici Jutarnjeg, podrazumijeva podizanje cijene najjeftinijih cigareta za dvije kune, javlja Poslovni.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije