Lijepim se ‘kaže’ pušipel ‘fakultetsko-županijski’

Martinje je iza nas i mlada vina uglavnom su bistra i polako dozrijevaju za one kojima su namijenjena, a to su poznavatelji i ljubitelji najboljeg vina u Hrvata, štrigovskih vina stvoreni u ‘Hortus Croatiae’ najljepšem dijelu Zemlje koju je stvorio Svevišnji, te odredio svetog Urbana, Martina i Vinka da bdiju nad njim, ljudima koji tu žive i stvaraju kapljicu kakve vjerojatno nije bilo niti u Kani Galilejskoj, te je Isus morao bolje stvoriti iz vode. Vjerojatno zbog toga voda nije omiljena niti jednom vinoljubu.

Ne znamo jesu li sva mlada vina bistra ili malo mutna, no znamo kako je blago mutno, a tako i mora biti, mlado vino ‘pušipel’ koji zrije u podrumu obitelji Vladimira i Danice Horvat u Svetom Urbanu, a stvoreno je iz vina pobranog s površina koje Horvatovi obrađuju po programima Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Međimurske županije, te Savjetodavne poljoprivredne službe Čakovec. Stoga smo ga i nazvali ‘fakultetsko’ je sadašnji i budući agronomi vode skrb kako bi pušipel iz pokusnog nasada uistinu dobar bio.

Zato smo pohodili Horvatove i zavirili u podrum gdje tiho, kao na baršunu u bačvama zori njegova visost ‘pušipel fakukltetski’, a Vladimir i Robert bdiju nad njima poput majke nad malim djetetom.

– S velikim zadovoljstvom mogu reći kako se pušipel ‘fakultetsko-županijski’ lijepo kaže i kako mlado vino iz pokusnog nasada-vinograda dozrijeva prema očekivanjima, zadržavajući sve kvalitete pristigle ili nastale iz grožđa koje je jesenas bilo izvanredne kakvoće i odličnog uroda.

Grožđe je imalo vrlo dobre šećere skoro 90 oeschla i umjerenih 7-8,6 posto kiselina. Želim naglasiti kako smo dodavali zaista malo šećera jer grožđe je u sebi sadržavalo gotovo onoliko koliko treba, ali iz i zbog nadzora koji se nad vinom obavlja to smo učinili.

Bistrenje se odvija pod nadzorom i siguran sam kako će do Božića biti čisto i spremno za pijenje, a slično se događa u Zagrebu na Agronomskom fakultetom gdje studenti, enolozi i profesori pod budnim okom nositelja projekta. doc.dr.sc. Zlatka Preinera dipl. ing. agr..

Stvaraju vino koje će u nadolazeće, a potom i buduće vrijeme biti prepoznatljiva i zaštićena marka izvornog međimurskog vina pušipel u izdanjima clasic (vina redovite berbe) i prestiqe (predikatna vina), vina koje karakterizira osebujan miris, okus i boja.

Onakva kakva su u trenucima nastajanja projekta najavili ondašnji međimurski župan Josip Posavec, i njegov najkvalitetniji slijednik, prvo dožupan, a potom i međimurski župan Matija Posavec, ondašnji predsjednik Društva ‘Hortus Croatiae’ Boris Novak i agronomi mr.sc. Milorad Šubić dipl. ing. agr i dipl. ing. agr. Marijan Čižmešija, kao i svi mi koji smo vjerovali kako iz dobro pripremljenog i zamišljenog projekta mora izaći vrhunski proizvod.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije