Je li vam i za koliko porasla plaća u siječnju?

Plaće koje se isplaćuju u siječnju obračunate su prema novim poreznim pravilima, tako da zaposleni kojima je isplaćena plaća mogu na vlastitim platnim listama vidjeti učinke porezne reforme. Prema propisima, sve bi plaće trebale biti isplaćene do 15-og u mjesecu.

Njihovo povećanje rezultat je promjene neoporezivog dohotka, poreznih stopa i olakšica za djecu i uzdržavane članove obitelji. Neoporezivi dio dohotka skočio je s 2600 na 3800 kuna. Odbitak za jedno dijete iznosi 1750, a za drugo 2500 kuna te se povećava za svako daljnje dijete.

Odbitak za uzdržavanog člana iznosi 1750 kuna. Projekcije su pokazivale da najveću povišicu mogu očekivati zaposleni s većim plaćama te dvoje i više uzdržavanih članova obitelji.

Minimalne promjene, a vrlo izgledno i nikakve, osjetit će se na nižim primanjima budući da se na njih ni dosad nije plaćao porez na dohodak. Procjenjuje se da porez na dohodak više neće plaćati oko 1,5 milijuna poreznih obveznika i to uglavnom umirovljenika s mirovinama nižim od 3800 kuna i zaposleni s plaćama između 3000 i 5000 kuna ako imaju uzdržavane članove obitelji.

Promjene u sustavu poreza na dohodak trebale bi povećati neto primanja građana u ovoj godini oko 1,5 milijardu kuna. Porez na dohodak plaćat će se prema dvije stope 24 i 36 posto, s tim što se porezna obaveza umirovljenika prepolovljuje.

Istodobno, uvedena je i obveza plaćanja doprinosa na autorski rad i to 10 postomirovinskog i 7,5 posto zdravstvenog doprinosa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije