EKO MEĐIMURJE Mladen Tomašić: Kod nas su uvjeti bolji nego vani

U današnjim turbulentnim vremenima teško je pronaći osobu koja je cijeli svoj radni vijek ostala lojalna samo jednoj tvrtki, a osobito kad je taj radni vijek duži od 40 godina. Jedan takav primjer pronašli smo u EKO MEÐIMURJU d.d., gdje smo razgovarali s Mladenom Tomašićom koji je prošle godine obilježio 40 godina neprekinutog rada u EKO MEÐIMURJU d.d.

Naš sugovornik ispričao nam je zanimljivu priču o tome kako se radilo i živjelo prije četrdesetak godina kada je tek počinjao raditi te kakvi su uvjeti i kako se radi danas.

Kako ste započeli svoj radni vijek?

– Zaposlio sam se 24.03.1975. godine u tadašnjem GK Međimurju- građevnom kombinatu koji je tada bio jedan od najvećih građevinara u tadašnjoj državi i radio poslove po cijeloj Jugoslaviji. U Šenkovcu je bila organizirana proizvodnja opeke i tu sam počeo raditi prvo na pomoćnim poslovima, a od 1977. godine radim kao skladištar te i danas u EKO MEÐIMURJU d.d. vodim skladište alata i naprava.

U početku se u Šenkovcu proizvodila samo opeka, a metalska proizvodnja počela je tako da smo prvo za vlastite potrebe izradili kompletno postrojenje za proizvodnju opeke, koje se pokazalo odličnim pa smo krenuli sa proizvodnjom opreme za opekarsku industriju i opremali ciglane po cijeloj bivšoj Jugoslaviji. To su bila vremena kada se fizički jako puno radilo, nije bilo sofisticirane opreme i strojeva na kakvima danas radimo, no nije bilo teško jer smo bili mladi.

Odvajanjem od GK Međimurja u zasebnu firmu EKO MEĐIMURJE d.d. je i dalje širio metalsku proizvodnju pa kada danas vidim u kakvu modernu i snažnu firmu smo izrasli, drago mi je i ponosan sam što sam od početka bio dio te priče. Inače i moj otac je radio ovdje a i moj sin radi kao strojobravar u EKO MEĐIMURJU d.d.

40 godina je jako puno vremena i zasigurno ste u svom stažu bili svjedok brojnim promjenama?

– Naravno, bilo je jako puno promjena jer za mog radnog vijeka promijenio se i društveni poredak, pravni oblik poduzeća, vlasništvo, tržišna orijentacija, način rada a valjda i način razmišljanja. Nije uvijek bilo lako, bilo je uspona i padova, ali u EKO MEĐIMURJU d.d. se sve uvijek rješavalo na ljudski način i korektno, a to je ono što je meni jako bitno.

U EKO MEĐIMURJU d.d. radnik nije samo broj kao u velikim stranim korporacijama, nego se ovdje cijeni mišljenje svakog radnika, pošten rad se nagrađuje, a kad je nekome potrebna pomoć kolege i firma su uvijek na raspolaganju. Naša Uprava su domaći dečki s kojima se može otvoreno razgovarati pa se tako i problemi kojih ima u svakom poslu lakše rješavaju.

Kako to da ste cijeli svoj radni vijek ostali vjerni jednom poslodavcu?

– Prije svega zbog toga jer su ovdje, kad se sve skupa zbroji, odlični uvjeti rada. Pa bih preporučio mladima koji su često zaslijepljeni samo naoko “dobrim ponudama” za rad u inozemstvu ili kod inozemnih korporacija da prije odlaska vide što sve mogu dobiti doma. Evo konkretno, u EKO MEĐIMURJU d.d. su plaće uvijek bile redovite, a uz to su 30% više od međimurskog prosjeka a garantiran nam je i rast plaće svake godine.

I to nije sve, jer osim iznadprosječnih primanja redovito svake godine dobivamo Božićnicu, naknadu za godišnji odmor, poklon za rođendan, a od ove godine nam je zajamčena i isplata 13. plaće. Za razliku od nekih poslodavaca, EKO MEĐIMURJE d.d. plaća prekovremene sate i to čak 50% više, a dobivamo i dodatne naknade za rad nedjeljom, blagdanom, rad u 2. smjeni…

Za dobre mjesečne rezultate isplaćuju se i stimulacije. Kad se sve to usporedi sa uvjetima u inozemstvu ili drugdje – vidimo da smo u samom vrhu po uvjetima rada. Evo, ja sam upravo dobio i 5.000 kuna nagrade kao jubilarac za 40 godina neprekinuta rada, tako da je i to jedna lijepa gesta.Kad se sve to stavi na jedno mjesto može se zaključiti da se danas i u Hrvatskoj može živjeti lijepo od radničke plaće, a uz to i biti doma sa obitelji i prijateljima. Kvaliteta i uvjeti života u Međimurju su puno bolji nego u inozemstvu.

Kakvi su Vaši planovi za budućnost?

– Budući da me za sada zdravlje dobro služi, namjeravam raditi još neko vrijeme. Budući da mi je radno vrijeme od 6 do 14 sati, u popodnevnim satima ostaje mi dovoljno vremena za bavljenje mojim hobijima – vinogradarstvom, vrtlarstvom, poljoprivredom, a član sam i DVD Lopatinec. Mislim da je i tako uređeno radno vrijeme jedna od bitnih prednosti rada u EKO MEĐIMURJU d.d. jer ipak ostane vremena za obitelj, za život i hobije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije