MNOGI OTIŠLI U AUSTRIJU Profit firme treba podijeliti s radnicima

Četrdesetak poduzetnika, gospodarstvenika i vlasnika OPG-a, te dvadesetak predstavnika vlasti, ministarsatva, agencija, udruga, banaka i komora u petak navečer okupilo se u kavani ‘Raj’ u Peklenici na susretu koji je organizirao Grad Mursko Središće.

Prvo je domaćin, gradonačelnik Dražen Srpak predstavio središćansku Gospodarsku zonu, kao i uvjete i pogodnosti koje mogu dobiti i ostvariti svi oni koji u Murskom Središću žele otvoriti proizvodne i druge djelatnosti.

Potom su govorili Vladimir Dobranić, predsjednik Udruženja obrtnika Međimurske županije, Boris Lukovnjak, predsjednik međimurske Obrtničke komore, Mladen Križaić, predsjednik Županijske komore Čakovec, Davor Pleško, potpredsjednik HOK Zagreb, Franjo Sobočan, direktor tvrtke ‘Sobočan interijeri’, zamjenik međimurskog župana Zoran Vidović, Vjeran Vrbanec predsjednik Uprave HAMAG BICRO i drugi.

Svi oni složili su se kako gospodarske prilike u Hrvatskoj i Međimurju nisu sjajne, ali i naglasili kako se stanje ipak popravlja. Pohvalili su nastojanja Grada Mursko Središće da otvori što više radnih mjesta, a svjesni su i kako mnogo ljudi, mladih i stručnih odlazi u inozemstvo, pa tako domaća proizvodnja ostaje bez kvalificiranih radnika.

Najkonkretniji je bio Franjo Sobočan, koji je rekao kako je činjenica da su mnogi otišli u svijet poglavito u Austriju, gdje imaju bolje uvjete i plaće nego u Međimurju.

Vrijeme je da poduzetnici shvate kako profit firme treba podijeliti sa zaposlenicima, jer u protivnom će biti problema u radu, naglasio jer Sobočan, dodajući kako njegova tvrtka puno radi na uvođenju novih tehnologija, stručno usavršava radnike, te ima vlastiti ITC, a zapošljava 148 radnika s naznakom kako bi ih mogli zaposliti i više, jer njihovi proizvodi imaju tržite.

Na skupu su izneseni podaci o broju nezaposlenih, o broju obrtnika i poduzetnika, kao i o mogućnostima koje se privatnim poslodavcima nude kroz razne zajmove i projekte. Kao Sobočan, tako je i Davor Pleško, bio jasan rekavši kako se u Hrvatskoj mora stvoriti povoljna klima, ujediniti se komore, udruge i ministarstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije