MEĐIMURSKE VODE: ‘Voda za javnu vodoopskrbu je odlične kvalitete’

Međimurske vode objavile su Izvješće o kvaliteti vode za 2016. godinu. Riječ je o izvještaju o kontroli zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju iz vodoopskrbnog sustava Međimurske županije.

– Voda iz vodoopskrbnog sustava Međimurske županije visoke je kvalitete, što potvrđuje i korištenje vode bez posebne prerade, osim preventivne dezinfekcije klorom. Kloriranje se vrši plinovitim klorom u koncentraciji 0,2-0,35 mg/l klora – poručuju iz Međimurskih voda.

Kontinuiranu provjeru kvalitete vode iz vodoopskrbnog sustava provodi Laboratorij Međimurskih voda d.o.o., a nadzor Sanitarna inspekcija.

Tabelarni prikaz zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u 2016. godini:

Tijekom 2016. samo 8 uzoraka, od ukupno 713, neznatno je odstupalo od Pravilnika o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju, ali bez opasnosti za zdravlje ljudi.

– Po utvrđivanju nesukladnosti odmah smo uklonili uzroke neispravnosti što smo i potvrdili analizom vode. Ovako dobra kvaliteta vode rezultat je i dosljedne primjene HACCP sustava te dobrog preventivnog održavanja vodovodne mreže.

– Posebnu brigu o kvaliteti vode vodimo nakon puknuća cjevovoda, izgradnje novih vodova i rekonstrukcije postojećih. U 2016. izvršene su brojne rekonstrukcije nakon kojih je analizirano 66 uzoraka vode.

Laboratorij Međimurskih voda je prema navedenom analizirao 779 uzoraka vode iz javne vodoopskrbe.

– Kako bismo uočili moguće zagađenje prije nego ono stigne u zdence, a prema vodopravnoj dozvoli pratili smo na mjesečnoj razini i kvalitetu podzemne vode na piezometrima vodocrpilišta Nedelišće i Prelog (na granici druge i treće zone sanitarne zaštite), što na godišnjoj razini iznosi 168 uzoraka za piezometre.

Sveukupno je laboratorij ispitao 946 uzoraka vode.

Kvaliteta vode u zedncima

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije provodi redovitu kontrolu kvalitete vode na mreži, dok Hrvatski zavod za javno zdravstvo prati kvalitetu vode iz zdenaca na vodocrpilištima Nedelišće i Prelog.

Analize vode s vodocrpilišta su opsežne (obuhvaćaju oko 140 parametara) gdje se uz propisane pokazatelje dodatno ispituju i pesticidi, teški metali, mineralna ulja, trihalometani, poliaromatski ugljikovodici i virusi.

Svi ispitani uzorci bili su zdravstveno ispravni.

– S obzirom da dobivamo mnogo upita potrošača o tvrdoći vode radi podešavanja perilice suđa i drugih uređaja, navodimo srednje vrijednosti tvrdoća izražene u stupnjevima njemačkim (oD):

– Iz svega izloženog zaključujemo kako je voda za javnu vodoopskrbu odlične kvalitete i pod stalnim nadzorom (u 2016. 1003 uzoraka).

Nalazi laboratorijskih analiza, kao i opširniji podaci o kvaliteti vode, mogu se naći na Internet stranicama www.medjimurske-vode.hr, a mogu se doznati i pozivom Laboratorija Međimurskih voda d.o.o. na broj 364-704.

Primjedbe ili pritužbe u vezi s kvalitetom vode primaju se na besplatni broj telefona 0800-313-111.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije