MURSKO SREDIŠĆE U najsjevernijem gradu vrlo je živo

Već par godina u najsjevernijem gradu svjedoci smo pozitivnih trendova u padu nezaposlenosti i rastu zaposlenosti. U zadnje četiri godine nezaposlenost je prema podacima HZZ pala u Gradu Mursko Središće za 42%, dok ujedno bilježimo stalni rast zaposlenosti i trendovi su iz mjeseca u mjesec bolji. Neke tvrtke su u tom periodu udvostručile broj radnih mjesta, kao npr. Sobočan interijeri, Neores i drugi.

– Na području grada tako danas bilježimo 2050 zaposlenih osoba, dok radnih mjesta ima oko 1600 sa daljnjim trendom rasta. Tvrtke su prepoznale važnost dobro plaćenih radnika te su neke započele proces povećanja plaća. Zbog strukture nekih proizvodnji (tekstil), a što je zapravo značajka mnogih tvrtki u Međimurju plaće su manje od prosjeka, ali i tu treba težiti povećanju.

Gospodarska zona “Brezje” će biti, kada završe trenutačni radovi vodovodne mreže, kanalizacije i plinofikacije, praktično u potpunosti infrastrukturno opremljena. Još uvijek se čekaju rezultati iz Mjere 7.2.2. za završetak gradnje oborinske odvodnje i cesta u zapadnom dijelu od željezničke pruge.

Treba naglasiti da se je gotovo deset godina rješavalo pravno imovinske poslove i u to je uložen znatan trud u ovom mandatu gradske vlasti obzirom što je riječ o šumskom zemljištu u vlasništvu RH,a trebalo je zatvoriti i financijsku konstrukciju za više miljunska trenutna ulaganja u zonu. Završetkom ovog velikog posla postajemo vrlo konkurentni za nove investicije. Zbog nekih krivih procjena u prošlosti neke proizvodnje koje su mogle biti kod nas nažalost svoje mjesto pod suncem našle su u nekim drugim sredinama – kaže gradonačelnik Dražen Srpak.

Grad Mursko Središće u 2016. godini proveo je investicije u visini 15 milijuna kuna, od čega je gotovo 10 milijuna novca dobivenih iz projekata, te je time zasigurno pridonio rastu zaposlenosti. Promjene su vidljive na svakom koraku.

Lokalni poduzetnici također provode veća ulaganja i u gospodarske objekte, a i u objekte od društvenog značaja. Svjedoci smo velikog gospodarskog ulaganja u tvrtki Sobočan interijeri d.o.o., također uz potporu EU fondova, slijedi ulaganje tvrtke IAF d.o.o. uz potporu Ministarstva poduzetništva i obrta dok tvrtka Inter –viličari spremno čeka na rješavanje pravno imovinskih poslova oko jedne parcele kako bi nastavila svoje vrlo uspješno širenje.

– Grade se stanovi, privatni dječji vrtić, te dom za starije i nemoćne osobe. Sve te investicije također doprinose rastu zaposlenosti na području Grada Mursko Središće i svojevrsni su zamašnjak lokalnog poduzetništva. Grad Mursko Središće 2013. godine oslobodio je poduzetnike koji ulažu više od 3 milijuna kuna u nove gospodarske objekte u cijelosti od plaćanja komunalnog doprinosa, a objekti društvenog značaja također su oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa, dok je cijena u gospodarskoj zoni od 5 eura izuzetno konkurentna i poticajna – naglašava Srpak.

U razdoblju od zadnje četiri godine Grad je više puta izlazio u susret potrebama lokalnih poduzetnicima kad se pokazala potreba za izmjenom prostorno planske dokumentacije, te je to odrađeno u najkraćem mogućem roku kako njihova ulaganja ne bi čekala. Organiziraju se i susreti poduzetnika na kojima se oni upoznaju sa svim mogućim poticajnim mjerama u njihovom poslovanju, a također je prošle godine organizirano predavanja o poticajima o kojima je osobno govorio ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, te predsjednik Uprave Hamag – Bicro Vjeran Vrbanec.

U utorak su gradonačelnik grada Mursko Središće Dražen Srpak i saborski zastupnik Darko Horvat, te predsjednik VMO Mursko Središće posjetili tvrtke susjede Sobočan-interijeri, te tvrtku Inter –viličari te su se na licu mjesta ponovno uvjerili u svakodnevno širenje poslova i proizvodnje u njima. – Najviše raduje stalno novo zapošljavanje, a kad je riječ o ulaganjima upoznati su s daljnjim planovima širenja spomenutih tvrtki.

Tvrtka Sobočan-interijeri je u par godina udvostručila broj zaposlenih i mnogi mladi ljudi u njoj su pronašli zaposlenje uz vrlo solidne plaće.Upravo ta tvrtka je započela proces povećanja plaća.U razgovoru se dotaklo problema manjeg dijela mladih koji se zbog blizine Austrije i većih zarada odluče na promjenu radne sredine, te se upravo povećanjem zarade to želi učiniti neisplativim.

Sobočan-interijeri posluju sa najrenomiranijim tvrtkama u svijetu. Njihovi proizvodi ugrađuju se u butike najboljih robnih marki diljem Europe, Azije, Egipta… a ima ih i u Dubaiju. Sa svojim proizvodima čak su prisutni i u Ligi prvaka opremajući sportske kutke na stadionima. Trenutačno zapošljavaju 150 djelatnika, ali gotovo svaki mjesec dolaze novi. Plaće su iznadprosječne.

Tvrtka Inter-viličari koja je u susjedstvu također je vrlo uspješna. Prije nekoliko godina počela je s dva zaposlena, dok danas tamo radi desetak vrsnih majstora. Tvrtka sa svjetski poznatom markom viličara Linde opskrbljuje svakim danom sve veći dio tržišta Hrvatske, a posluje i s državama u okruženju. Želi se proširiti jer za to postoji velika potreba. U suradnji s Gradom rješavaju se pravno imovinski poslovi sa zemljištem kako bi spomenuta tvrtka počela s gradnjom novih prostora kojima bi pokrili ovaj dio Europe.

– Bivši vrlo uspješni ministar poduzetništva i obrta, a sada saborski zastupnik, želio je čuti probleme na koje nailaze u svom poslovanju i razvoju kako bi se aktivno uključio u njihovo rješavanje u hrvatskom saboru i ministarstvima. S direktorima tvrtki, Franjom Sobočanom i Zvonkom Babićem, zajedno su obišli pogone i proizvodnju, a gdje se na svakom koraku vidi visok tehnološki nivo.

Naglašena je odlična suradnja s Gradom Mursko Središće koja je jedan od preduvjeta daljnjeg razvoja – kaže Srpak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije