HRVATSKI VOĆARI Tomšić i Dobranić o štetama od mraza

Vijeće Hrvatske voćarske zajednice održalo je sjednicu užeg sastava, na kojoj se raspravljalo o mjerama i aktivnostima u svezi novih i izmjenjenih zakonskih i podzakonskih propisa iz poljoprivrede, te primjena u praksi.

S velikom pozornošću saslušana su izvješća članova vijeća o stanju nasada na područjima zahvaćenim travanjskim mrazom, o čemu su govorili i međimurski članovi mr.sc. Tomislav Tomšić i Mladen Dobranić. Rečeno je kako je mraz počinio velike štete, a Tomšić i Dobranić su naglasili kako su štete puno veće nego je to bilo vidljivo prvih dana, te da je međimurski župan Matija Posavec, proglasio elementarnu nepogodu od mraza, što daje mogućnosti i nadu, kako štete mogu djelimice biti nadoknađene od strane Hrvatske Vlade, odnosno ministarstva.

Puno se govorilo i o udrugama i poslovnim subjektima, s ciljem da se uspostavi ravnopravna poslovna suradnja. Prije će trebati reda napraviti među udrugama, točnije, utvrditi koje udruge djeluju, a koje su još samo na papiru, a rezultat treba biti stvarni broj onih koje mogu i žele kvalitetno i korisno raditi.

U nastavku to će značiti kako udruge kao do sada neće moći činiti puno za voćare, ali posložene na gospodarskim osnovama mogu biti značajan partner i mnogo više kada se budu ugovarale otkupne cijene voća, kao i načini plaćanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije