PROJEKT RENEW2020 Mladi u posjeti međimurskim poduzećima

RENEW2020 – je europski projekt financiran u sklopu Erasmus + programa (KA2 strateško partnerstvo za mlade). Projekt promovira i podupire razvoj specifičnih i stručnih vještina mladih u zelenoj ekonomiji i upcycling sektoru, stvarajući strateško partnerstvo između europskih organizacija s posebnim znanjem u području osposobljavanja mladih, u segmentu zapošljavanja i samozapošljavanja, kreativnom eko i produkt dizajnu i gospodarenja otpadom.

Socijalna zadruga Humana Nova Čakovec je partner na projektu RENEW2020. U vremenu od 9. do 13. travnja održan je drugi radni sastanak svih sudionika projekta, u Hotelu Kralj u Donjem Kraljevcu.

U sklopu projekta, posjetili su poduzeće Tehnix te se upoznali sa njihovim proizvodima, misijom i vizijom. Posjetili su odlagalište na Totovcu te vidjeli prezentaciju komunalnog poduzeća Čakom Čakovec. Posjetili su i Socijalnu zadrugu Humana Nova Čakovec te se uvjerili u odličan model radne integracije te ponovne upotrebe tekstila I tekstilne odjeće.

U sklopu radionice radili su u kreativnoj atmosferi te u interakciji u skladu sa okolinom Hotela Kralj. Glavni zadatak je bio ekološki dizajn – razvitjanje vlastite ideje o poslovnim modelima u okruženju kružnog gospodarstva, koristeći Lean metodologiju, odnosno model platna.

Studenti su imali priliku prezentirati prijedloge vezane za održivi poslovni model kružne ekonomije, tako da dijele svoje ideje sa svojim vršnjacima, a bili su podučavani od strane voditelja projektnih partnera.

Voditelj projekta je konzorcij INTESA-CCA (Italija). INTESA-CCA je osnovana 1986. godine, ima više od 40 zadruga (ukupno oko 1000 zaposlenika), bilo tipa A i tipa B, u različitim društvenim i poslovnim sektorima (zdravstvo, zeleno gospodarstvo, proizvodnja, stručno osposobljavanje, obrazovanje, socijalna uključenost , Itd.) Djeluje u Trevisu i okolici.

Contarina SPA je komunalno poduzeće koje djeluje u regiji Veneto (Italija), na području od oko 1.300 kvadratnih kilometara s oko 554.000 stanovnika. Contarina SPA je godinama vodeća u recikliranju u Europi i primjer je najsuvremenijeg javnog subjekata u smislu usluga i rezultata.

Recikliraju 87% prikupljenog otpada. Trenutno su jedini na svijetu koji uspješno recikliraju Pampers pelene, te su u postupku razvoja franšiznog modela. AIDIMEE Technology Institute (Španjolska), neprofitna udruga s nacionalnim i međunarodnim djelokrugom, s čvrstom bazom znanja, informacijskih i tehnoloških transfernih vještina, sa dugogodišnjim iskustvom u istraživanju na visokoj razini, tehnološkom razvoju i inovacijskim radovima.

AIDIMEE sudjeluje u aktivnostima vezanim za stvaranje i razvoj nacionalnog sustava stručnih kvalifikacija uz potporu španjolskog Ministarstva obrazovanja i Ministarstva rada. Također razvija važnu djelatnost obrazovanja na daljinu uz podršku inovativnih informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Superuse studios je pionir na području održivog dizajna, poznat na nacionalnoj i međunarodnoj razini zbog svog inovativnog pristupa dizajnu, kao i za pružanje ‘open source’
metoda i alata dizajnerskoj zajednici, kako bi učinkovito iskoristio gubljenje resursa i energije.

Njihov pristup dizajnu je fleksibilan i jednostavan za primjenu na različitim mjerilima i konceptima kao što su društveni dizajn, urbana poljoprivreda, kružna i plava ekonomija. Superuse studios istražuje, oblikuje i gradi inovativne proizvode, interijere i zgrade, te razvija strategije za pametne urbane transformacije.

Rreuse je prva europska krovna organizacija društvenih poduzeća s aktivnostima u sektoru ponovne uporabe, popravaka i recikliranja. Vrlo specijalizirana europska mreža stavlja tri stupnja održivosti na jednaku razinu: zaštitu okoliša, društvenu jednakost i pravednost te ekonomsku održivost.

Misija Rreuse je ‘lobirati na europskoj razini za jačim politikama u korist ponovne uporabe proizvoda’. Osim toga, Rreuse sudjeluje i na kreiranju zakona o društvenoj ekonomiji s posebnim naglaskom na zeleno zapošljavanje vezano uz društvenu uključenost i inicijative usavršavanja marginalizirane skupine s tržišta radne snage.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije