POU ‘Novi uvjeti zakidaju gospodarstvo županije koja vapi za radnicima’

U Pučkom otvorenom učilištu Čakovec ostali su iznenađeni promjenama u javnoj nabavi usluga strukovne izobrazbe nezaposlenih osoba za rad u djelatnosti metalske industrije i brodogradnje, koju je raspisao Hrvatski zavod za zapošljavanje za područje Hrvatske.

– Dosad su uvjeti bili takvi da se teoretska i praktična nastava moraju obavljati na području županije u kojoj je raspisana nabava. No, od ove godine ta je mogućnost izmijenjena i omogućeno je da potencijalni polaznici odlaze na praksu u Varaždin ili u mjesta koja su udaljena od Čakovca do 50 kilometara, a time bi naši poslodavci mogli ostati bez toliko potrebne radne snage – upozorava ravnatelj POU-a Mario Zamuda, koji je HZZ-u poslao pitanje koji je smisao javne nabave po županijama i područnim uredima ako polaznici na praktičnu nastavu odlaze u drugu županiju, iako postoje zainteresirani poslodavci na području matične županije.

Smatra da se tim uvjetom zakida gospodarstvo Međimurske županije koja vapi za radnicima metalske struke.

– U Međimurskoj županiji nedostaje na stotine radnika. Smatram da se praktična i teorijska nastava treba provoditi u istoj županiji, osim u iznimnim slučajevima tamo gdje ne postoje gospodarski subjekti koji zadovoljavaju za provođenje praktične nastave – napominje Zamuda.

Tu je i problem s prijevozom potencijalnih polaznika na praktičnu nastavu na područje susjedne Varaždinske županije. U HZZ-u odgovaraju da se, za razliku od teorijske, praktična nastava može izvoditi na lokacijama unutar iste županije ili izvan županije, no unutar 50 kilometara od mjesta izvođenja teorijske nastave.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije