Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
ROAMING besplatan, ali oprez! Poziv iz Hrvatske u EU i dalje se plaća isto

ROAMING besplatan, ali oprez! Poziv iz Hrvatske u EU i dalje se plaća isto

Od danas se roaming unutar Europske unije više ne naplaćuje po posebnim tarifama, nego kao kod kuće. Turisti koji iz ostatka EU dolaze u Hrvatsku telefonirat će kao da ljetuju na obližnjem jezeru blizu svoga grada ili sela, a Hrvati koji putuju u ostatak EU također će telefonirati ili surfati kao da su i dalje u Hrvatskoj.

No, oprez, to ne znači da pozivi s mobitela s hrvatskom SIM karticomiz Hrvatske upućeni prema nekom broju u ostatku EU također postaju besplatni. Oni se i dalje naplaćuju, katkad po vrlo skupoj tarifi jer to nije roaming, nego međunarodni poziv.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stručnjaci iz Europske komisije kažu kako su se vodili mišlju da EU ne treba svojim propisima intervenirati u cijene međunarodnih poziva jer se tržište samo regulira na način da postoje mnoge usluge koje nude jeftine pozive preko internetske veze s pametnih telefona.

Nova europska uredba o roamingu obvezuje telekom-operatore da korisnicima ne smiju naplaćivati posebnu naknadu za roaming, no dozvoljava im da se pritom pozivaju na princip 'poštenog korištenja'. To znači da mogu, ako primijete da netko koristi svoju SIM karticu većinom u inozemstvu, a manje u zemlji gdje je kupio tu SIM karticu, upozoriti takvog korisnika da će mu početi obračunavati posebne naknade za roaming jer sumnjaju u zloporabu.

Ipak, neke države članice EU i operatori u tim državama uopće se ne namjeravaju pozivati na princip 'poštenog korištenja': ne namjeravaju provjeravati svoje korisnike jer to zahtijeva dodatna ulaganja, nego se oslanjaju na pretpostavku da se korisnicima može vjerovati.

U mnogim zemljama operatori ne namjeravaju kontrolirati 'pošteno korištenje' u pozivima i SMS-ovima, ali planiraju u podatkovnom prometu. U Hrvatskoj, međutim, operatori nisu odustali od kontrole 'poštenog korištenja'.

Regulatorna agencija HAKOM objašnjava kako vas 'mobilni operator može kontaktirati u slučaju kad uoči moguću zloporabu temeljenu na ravnoteži roaming aktivnosti i domaće aktivnosti u razdoblju od četiri mjeseca'. Ako više trošite u ostalim zemljama EU nego u Hrvatskoj u razdoblju od 4 mjeseca, operator može zatražiti da mu u roku od 14 dana objasnite razloge zašto to radite.

Ako ne bude zadovoljan objašnjenjem, a vi nastavite koristiti roaming usluge više nego domaće, 'operator vam može početi naplaćivati dodatnu roaming naknadu za sav roaming promet', upozorava HAKOM. Ta naknada opet ne smije biti veća nego naknada propisana europskom uredbom kao i do sada.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!