Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
VUKANOVČAR Čuje li se glas potrošača?

VUKANOVČAR Čuje li se glas potrošača?

'Vukanovčar' društvo za zaštitu potrošača Međimurja, drugu godinu za redom u suradnju s Međimurskom županijom, provodi projekt 'Obaviješten ne luta', kao pilot projekt organizacije savjetovališta za potrošače na način da savjet i po potrebi savjetnik idu k potrošaču u problemima, a da potrošač mora dolaziti u savjetovalište.

Za potporu i realizaciju projekta pozvali su da se sve lokalne samouprave sa svojim sredstvima podupru projekt, no naišli su na izuzetno mali interes lokalnog samouprava za informiranje, savjetovanje i pomoć svojim potrošačima, a potrošači su svi stanovnici lokalne samouprave.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim što je Međimurska županija na natječaju za sufinanciranje udruga za zaštitu potrošača prihvatila projekt, projekt su prihvatile (podupirale i prošle godine) općine Gornji Mihaljevec i Selnica, a Grad Mursko Središće je dao uvjetovanu potporu (ako daju svi drugi, dati će i oni). Grad Čakovec je odbio sufinancirati projekt s obrazloženjem da ne mogu podupirati projekt jer ih prijeći Vladina Uredba o financiranju iz javnih izvora.

 Poslan je upit u Vladin ured za udruge, jesu li u pravu, odgovor je da NE, jer Uredba upravo potiče ukrupnjavanje sredstava kako bi se moglo provesti veći projekti od interesa za javno i opće dobro. Upoznat je Grad s tim pojašnjenjem, na što je prekinuo komunikaciju s Društvom 'Vukanovčar'. http://hrana.vukanovcar.hr/images/pdf/Pregled-zamolbe-za-potporu-projektu-u-2017-godini.pdf

Pored svega navedenog Društvo „VUKANOVČAR“, zahvaljujući aktivistima i volonterima provodi projekt, ali u daleko manjem obliku, nego što bi se provodilo da su dostatna sredstva.

Otvoreno je Savjetovalište potrošača Međimurske županije https://www.savjetovaliste.vukanovcar.hr , a svaki drugi utorak je s početkom u 11:00 sati emisija na Radio 105 http://www.radio105.hr  je emisija u živo „Glas potrošača“ u kojoj su gosti aktivisti udruga koje provode Projekt, te gosti stručnjaci po pojedinim područjima. Sve emisije se mogu preslušati na mrežnoj stranici Projekta https://www.hrana.vukanovcar.hr, gdje su navedeni i gosti u emisijama.

Zanimljivo je da se neki trgovci nikako ne žele odazvati pozivu da budu gosti u emisiji, pa tako se pozivu više puta i ponudom da biraju termin kojim im najviše odgovara,  nisu odazvali: „Međimurske vode“ d.o.o. , te Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka s porukom „ne možemo se odazvati vašem pozivu, ali smo spremni na suradnju“. U Društvu „Vukanovčar“ se pitaju koje je to druga suradnja, osim da potrošači dobiju cjelovitu i istinitu informaciju?, te poručuju da možda savjest nekima ne dozvoljava da se pojave pred licem potrošača.

Iako je učešće u emisijama Glas potrošača bankama i svojevrsni besplatni marketing, ne žele komunicirati s potrošačima jer kažu da su oprezni i ne žele javno istupati poučenu Slučajem „Franak“.  Nejasno je koja je tu veza, osim što banke u potrošaču ne vide čovjeka s kojim treba komunicirati već broj i objekt za profit.

„Poštujemo odluke banaka i trgovca, a svaki njihov odgovor nama je smjernica za savjetovanje potrošača“, kažu u Društvu „Vukanovčar“ Glas potrošača mora se čuti!

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!