BESPOVRATNA SREDSTVA 12 milijuna kuna za proširenje TICM-a

Odluku o financiranju projekta od potpredsjednice Vlade RH i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta, Martine Dalić, preuzeo je župan Međimurske županije Matija Posavec na svečanosti održanoj u petak, 14. srpnja 2017. godine, u prostorima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

‘Ulaganje u proširenje poduzetničke poslovne infrastrukture u Centru znanja Međimurske županije’, jedan je od projekata čiju je kvalitetu prepoznalo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te za njega Međimurskoj županiji i Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje (TICM-u) odobrilo 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Ulaganje će omogućiti proširenje poslovnog inkubatora Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje za dodatnih 1000 m2 na ukupno 3.700 m2 vrhunski opremljenih uredskih prostora, učionica, konferencijskih dvorana i pratećih sadržaja. Uz trenutno inkubiranih 28 poduzeća s više od 70 zaposlenika, bit će prostora za dodatnih dvadeset poduzeća u ranim fazama razvoja.

TICM kao poduzetnička potporna institucija za potporu tehnološki utemeljenom i inovativnom poduzetništvu djeluje od 2011. godine. Pokretanje TICM-a inicirale su Međimurska županija i REDEA koja je 2010. godine pripremila projekt ukupne vrijednosti 23.000.000 kn financiran u okviru Programa razvoja tehnologijske infrastrukture TEHCRO.

U okviru projekta rekonstruirane su i opremljene dvije zgrade na prostoru bivše vojarne u Čakovcu ukupne površine 2.700 m2. U proces inkubacije do sad je bilo uključeno 41 poduzeće, 13 ih je završilo proces inkubacije, a trenutno je u inkubaciji 28 mikro i malih poduzeća s ukupno više od 70 zaposlenika. Većina poduzeća je iz informatičkog sektora te zapošljavaju mlade visokoobrazovane kadrove. Inkubacijski prostori su potpuno popunjeni te se javila potreba za njihovim proširenjem koje će se realizirati kroz predmetni projekt.

Osim inkubacije, TICM se bavi poslovnim i tehnološkim savjetovanjem, organizacijom edukacija, konferencija, povezivanjem akademske i poslovne zajednice i nizom drugih područja. TICM trenutno ima 5 visokoobrazovanih i iskusnih zaposlenika. Međimurska županija sufinancira rad TICM-a, a ukupna vrijednost projekata na kojima je TICM do sad radio veća je od 70 milijuna kuna.

Projekt proširenja pripremljen je zbog potpune iskorištenosti inkubacijskih kapaciteta TICM-a, a prilika za financiranje javila se prošle godine kad je raspisan natječaj “Razvoj poslovne infrastrukture” u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Na pripremi projektne prijave radio je TICM-ov tim uz podršku zaposlenika REDEA-e kao partnera na projektu i Međimurske županije koja je prijavitelj projekta.

Projekt se temelji na iskustvu i rezultatima rada TICM-a u pokretanju i razvoju poslovne infrastrukture. U obzir su uzeti trendovi gospodarskog razvoja Međimurja, ali i strateški ciljevi kojima Međimurje želi postati županija snažnog poduzetništva zasnovanog na znanju i inovacijama. Kvaliteta projektnog prijedloga reflektira se u maksimalnom broju bodova po svim kriterijima na koje se može utjecati što je rezultiralo njegovim plasmanom vrlo visoko na prioritetnoj listi projekata i posljedično dodjelom odluke o financiranju.

U okviru projekta će se rekonstruirati i opremiti potkrovlje u postojećoj zgradi inkubatora TICM 1 neto površine 408 m2 u okviru kojeg će biti dostupno 16 ureda, coworking prostor i soba za sastanke. Također će se rekonstruirati i opremiti bivša automehaničarska radionica u okviru vojarne koja će postati nova zgrada inkubatora TICM 3 neto površine 632 m2 s 18 ureda, sobom za sastanke, informatičkom učionicom i zajedničkim prostorijama. Predviđeno trajanje projekta je 33 mjeseca, a provedba će početi s datumom potpisivanja ugovora o financiranju koje se očekuje u roku od mjesec dana.

Ukupna vrijednost projekta je 11.982.571,48 kn uz intenzitet financiranja od 100%, od čega na građevinske radove otpada 8.960.151 kn, na opremanje 2.108.750 kn, a ostatak je namijenjen za ostale projektne troškove.

Voditelj projekta bit će Ivan Plačko, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje koji će biti zadužen za upravljanje infrastrukturom nakon što bude opremljena. U provedbu projekta bit će uključena i široka mreža suradnika: Međimursko veleučilište u Čakovcu; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike, Varaždin; Ekonomska i trgovačka škola Čakovec; Institut sinergije znanosti i društva; Međimurski IT Cluster; Udruga eCommerce Hrvatska; Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca; Društvo distrofičara i invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida; Hrvatski savez informatičara; IRIM – Institut za razvoj i inovativnost mladih; Međimurski informatički klub; Mladi informatičari Strahoninca; Međimurska energetska agencija d.o.o.; Razvojna agencija grada Čakovca – ČAKRA d.o.o. i Tehnološki park Varaždin d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije