Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
MEĐIMURJE ima najveći rast plaće i rekordnu nisku nezaposlenost

MEĐIMURJE ima najveći rast plaće i rekordnu nisku nezaposlenost

Na sjednici Gospodarsko-socijalno vijeća Međimurske županije raspravljalo se o stanju i kretanjima međimurskog gospodarstva u 2016. godini. Darko Radanović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije, rekao je da je Međimurje najrazvijenija županija kontinentalne Hrvatske nakon Grada Zagreba i jedina županija u kontinentalnom dijelu kojoj je BDP 2014. bio veći nego 2008.

U investicijama bilježi se rast od 10,4 posto, i po tome je ta županija na 10. mjestu. Poduzetnici su u 2016. iskazali neto dobit u iznosu od 533 milijuna kuna, što je 13,7 posto više od neto dobiti u 2015.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Imamo povećanje broja zaposlenih, povećanje broja poduzetnika, investicije, raste dobit, tako da možemo reći da smo trenutno na rezultatima boljima nego 2008. godine. Do kraja godine očekujemo još bolje rezultate nego u prošloj godini, dakle rast prihoda, ali i rashoda, no rezultati su pozitivni - istaknuo je Radanović.

Plaće su u posljednjih deset godina porasla za tisuću kuna, i danas prosjek iznosi 4149 kuna. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore u Međimurju se bilježi najveći rast prosječne neto plaće među svim županijama u razdoblju od 2008. do 2015., no zaostaje 19,3 posto za prosječnom plaćom u Hrvatskoj. Bilježi se i rekordno niska nezaposlenost. Na burzi je 3141 osoba, 11,6 manje nego prethodni mjesec.

- Samo prošli mjesec iz evidencije je zbog zaposlenja izbrisano 568 osoba što je velika brojka, te ćemo skoro pasti ispod osm posto nezaposlenosti, uz trenutno oko 40.000 zaposlenih - rekla je Marina Kodba iz HZZ-a.

Župan Matija Posavec rekao je da je o plaćama razgovarao s ministrom financija. - Ideja je da se tekstilna i obućarska industrija oslobode dijela doprinosa koji plaćaju državi i preusmjere ga u neto plaću - istaknuo je.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!