Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
NA PROLJEĆE započinje projekt Aglomeracije Mursko Središće

NA PROLJEĆE započinje projekt Aglomeracije Mursko Središće

Nakon višegodišnjih priprema i izrade potrebne studijske, aplikacijske i projektne dokumentacije Aglomeracije Mursko Središće u srijedu 11. listopada 2017. godine u poslovnoj zgradi Hrvatskih voda u Zagrebu održano je svečano potpisivanje Ugovora o sufinanciranju i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda, a u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ za provedbu projekta Aglomeracija Mursko Središće.

Svečanost potpisivanja ugovora nazočili su gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić i načelnik Općine Selnica Ervin Vičević.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ukupna vrijednost projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Mursko Središće“ iznosi 227.221.637 kuna, prihvatljivi troškovi su u iznosu od 181.777.310,00 kuna dok bespovratna sredstva iznose 128.773.937,00 kuna. Razlika između prihvatljivih troškova i bespovratnih sredstava osigurava se iz Državnog proračuna, proračuna Hrvatskih voda i proračuna jedinica lokalne samouprave.

Cjelokupnim projektom aglomeracije Mursko Središće predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Mursko Središće (naselja Mursko Središće, Peklenica i Hlapičina), te Općine Vratišinec (naselja Vratišinec i Gornji Kraljevec), Općine Selnica (dio naselja Selnica) i Općine Sveti Martin na Muri (naselja Marof, Žabnik, Vrhovljan, Sveti Martin na Muri, Brezovec, Jurovec, Lapšina i Čestijanec).

Također je predviđena rekonstrukcija dijela postojećeg sustava odvodnje u naselju Mursko Središće, te izgradnja centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Murskom Središću. Sastavni dio cjelokupnog projekta je i nabava vozila za pražnjenje septičkih i sabirnih jama.

Projektom je obuhvaćeno i vršenje stručnog nadzora nad izgradnjom i rekonstrukcijom sustava odvodnje, kao i nad izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, te komponenta upravljanja cjelokupnim projektom i komponenta koja obuhvaća aktivnosti na promidžbi i vidljivosti tijekom trajanja projekta.

Sveukupno je predviđena izgradnja cca. 60 kilometara gravitacijskih cjevovoda, cca. 13 kilometara tlačnih cjevovoda, 34 precrpne stanice, 2 kišna preljeva i kišno retencijski bazen volumena 50 m3. U naselju Mursko Središće se planira rekonstruirati postojeći sustav odvodnje u dužini od cca. 7,3 kilometara gravitacijskih cjevovoda, cca. 400 metara tlačnih cjevovoda, 3 precrpne stanice, 8 kišnih preljeva i kišno retencijski bazeni ukupnog volumena 180 m3.

Izgradit će se i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda kapaciteta 12000 ekvivalent stanovnika s uključenim III stupnjem pročišćavanja i kompletnim postrojenjem za obradu mulja.

Gradonačelnik Dražen Srpak zahvaljuje se Međimurskim vodama kao glavnom projektnom partneru, načelnicima/projektnim partnerima na poticanju, razvijanju i očuvanju rijeke Mure, okoliša i zdravlja svih građana.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!