SINIŠA VARAŽDINEC Ne idem van, dobru plaću imam i u Prelogu

Siniša Varaždinec (31) iz Molvi u Koprivničko-križevačkoj županiji bit će jedini hrvatski natjecatelj na svjetskom prvenstvu u vožnji kamiona koje će se održati u španjolskom Toledu. Nakon što je u Zagrebu pobijedio na natjecanju Renault Trucks Hrvatska Optifuel Challenge 2017., uskoro će doznati kako stoji u nadmetanju s vozačima iz 30 država, koji će morat proći točno zadanu dionicu sa čim manje potrošenog goriva.

– Treba samo biti opušten, ne smije se puno trošiti kočnica i treba kamion fino voziti. Uz to, morate imati i malo sreće – smije se vozač koji posljednje tri godine radi u tvrtki Jurčec transporti iz Preloga. Situacija u njegovoj Podravini nije, veli, bajna pa je posao potražio u susjednom Međimurju.

Biti vozač kamiona naporan je posao i vrlo ozbiljan, kaže, jer posljedice pogreške mogu biti strašne. Završio je srednju školu za vozača, no dugo nije radio u toj branši. Kako su vozači postali jedno od najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj, odlučio je sjesti za volan.

– Puno kolega je otišlo u inozemstvo zbog boljih plaća i većeg izbora zaposlenja. Meni je ovdje dobro i ne razmišljam o odlasku – kaže. Njegov poslodavac Vladimir Jurčec, dopredsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Hrvatske, koja je u petak postala članica UETR-a, udruge prijevoznika Europe, kaže da trenutno u Hrvatskoj nedostaje od 800 do 1000 vozača.

Predlagali ubrzano školovanje

– Preko Hrvatske gospodarske komore uputili smo zahtjev Ministarstvu rada da se odobri kvota za uvoz od 1000 do 1500 vozača iz inozemstva, radi stabilnosti same prijevozničke grane. Događa se da nekima prijevoznicima od deset kamiona četiri ili pet stoje jer ih nema tko voziti. Predlagali smo i ubrzano školovanje vozača po mađarskom modelu. Mađarska je prije dvije godine za samo četiri mjeseca osposobila 20.000 vozača koji su se ugovorima vezali na dvije godine. Na taj način je Mađarska riješila problem. Bez obzira na završenu školu, nakon osposobljavanja dobili su dozvole. Mi smo to isto htjeli napraviti kod nas, no nije se ništa pokrenulo s mrtve točke – ističe Jurčec, koji zapošljava 11 vozača.

Prosječna primanja su im, kako kaže, od 10.000 do 12.000 kuna.

– Kvalitetnih slobodnih vozača na tržištu više nema, iako su financijska primanja slična kao i u Njemačkoj. Tamo možda dobiju 150 eura više nego ovdje – dodaje. Vozača je nekad bilo više jer su mnogi naučili voziti kamione za vrijeme odsluženja vojnog roka. Udruga sa sindikatom vozača razgovara o kolektivnom ugovoru koji bi se mogao donijeti do godine ili na proljeće 2018. Pokušat će dogovoriti uvjeti kakve imaju Talijani, Nijemci ili Austrijanci.

– Nema razloga da hrvatski prijevoznici ne pokušaju isto to postići, no bit će teško jer je klima u Hrvatskoj nepovoljna. Svatko vuče na svoju stranu – napominje Jurčec. Prijevoznici su zadovoljni najavljenim promjenama u sustavu tehničkog pregleda i registracije, koje će pomoći i građanima, a ne samo njima.

Od 1. siječnja ukida se tako prvi tehnički pregled za nova vozila uvezena iz inozemstva, a neke stvari, poput produženja važenja prometne dozvole i promjene vlasništva, moći će se, kaže Jurčec, obaviti u stanicama za tehnički pregled. Prijevoznici traže i da se ukine odredba da i vlasnici tvrtki odgovaraju ako vozač počini prekršaj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije