Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
NAŠI VLAKOVI Počinje modernizacija prva 24 kilometra brze pruge do Zagreba!

NAŠI VLAKOVI Počinje modernizacija prva 24 kilometra brze pruge do Zagreba!

U Zaboku je jučer potpisan iznimno značaj ugovor, a odnosi se na dodjelu 614 milijuna kuna bespovratnih sredstava tvrtki HŽ Infrastruktura za provedbu projekta modernizacije željezničke pruge od Zaprešića do Zaboka, piše Zagorje International.

Od toga iznosa 85 milijuna osigurava Europska unija, a 15 posto državni proračun.

Kako je rečeno, kada se rekonstruira i elektrificira ta dionica pruge u duljini od 24 kilometra, po njoj će se moći prometovati brzinom od 120 kilometara na sat. Time će se vozno vrijeme brzih vlakova smanjiti za 50 posto, a putničkih za 30 posto.

Ova dionica pruge važna je i varaždinski kraj, i kratkoročno i dugoročno. Kratkoročno jer će barem jedan dio dionice do Zagrebsa biti moderniziran, a dugoročno jer je to prvi korak prema konačnoj izgradnji brze pruge od Čakovca preko Varaždina i Krapine do Zagreba.

U najavama se spominje da bi, jednoga dana kada taj projekt bude cjelovito ostvaren, vlak od Varaždina do Zagreba vozio svega 45 minuta.

- Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske, premijeru Plenkoviću i ministru Butkoviću što su reagirali na inicijativu župana Čačića, Posavca i mene, da se brza pruga Čakovec – Varaždin – Zabok stavi u program za budućnost, jer ako dođemo s elektrifikacijom pruge samo do Zaboka, napravili smo jedan veliki iskorak, ali nismo do kraja završili posao – rekao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar na svečanosti potpisivanja ugovora.

Za dionicu Zaprešić-Zabok izvođači radova trebali bi biti izabrani do kraja ove godine, s početkom 2018. trebali bi početi radovi, a završetak se očekuje 2020. ili 2021. godine.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!