Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
TJEDAN BIODINAMIKE u LifeClass Termama Sveti Martin

TJEDAN BIODINAMIKE u LifeClass Termama Sveti Martin

ifeClass Terme Sveti Martin svoju viziju i slogan „Svijet zdravih užitaka“ žive svaki dan. Dokaz toj činjenici su ugovori sklopljeni s lokalnim proizvođačima hrane koji svoje najbolje namirnice plasiraju upravo kroz ponudu i jelovnike restorana u sklopu Termi, a cijeli je projekt doživio i jednu novu razinu – uz pomoć Centra dr. Rudolfa Steinera organizirana je prva manifestacija koja slavi prirodu u njenom izvornom obliku – Tjedan biodinamike u LifeClass Termama Sveti Martin.

Dana 13. studenog povodom otvorenja Tjedna biodinamike u Termama Sveti Martin okupili su se predstavnici OPG-ova koji prakticiraju biodinamičku poljoprivrednu proizvodnju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz njih, otvorenju su prisustvovali i načelnik općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, zamjenica župana Sandra Herman, voditelj Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner Dijana Posavec, voditeljica hotelskih operacija i ljudskih resursa Jelena Berečić te stručna savjetnica za zaštitu bilja iz međimurske Savjetodavne službe Natalija Peter Hunjadi.

Ovom prigodom prisutni su imali priliku podsjetiti javnost na lik i djelo rođenog Međimurca, dr. Rudolfa Steinera, koji je svojim radom zadužio brojne nadolazeće generacije. U LifeClass Termama Sveti Martin već su uklopljeni pojedini koncepti Steinerove filozofije i to kroz arhitekturu i unutarnji dizajn The Temple of Life unutarnjih bazena, a vrijeme je se biodinamici otvore i vrata gastronomije.

Zamjenica župana Sandra Herman istaknula je kako Međimurska županija sustavno podupire rad Centra dr. Rudolf Steiner, a to se može očekivati i u budućnosti. Inicijativu je također pohvalio i voditelj Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, kazavši kako Međimurje za nagradu Europske destinacije izvrsnosti uvelike ima zahvaliti i gastronomskom dijelu ponude koja je diljem županije itekako snažna, a s uvođenjem biodinamičkih namirnica postajemo još bolji. Ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner Dijana Posavec u svom je obraćanju biodinamiku opisala vrlo jednostavno, a sadržajno.

„Radi se o konceptu održivog gospodarenja koji prati prirodne ritmove“, a u Međimurju je broj onih koji su prihvatili ovaj način proizvodnje još uvijek premalen. Voditeljica hotelskih operacija Jelena Berečić naglasila je kako Terme Sveti Martin do sad imaju sklopljene ugovore s dvadesetak biodinamičkih OPG-ova, a želja im je da ta brojka bude što veća.

„Kad bi se to postiglo, mogli bismo snabdijevati i naše obrazovne ustanove, vrtiće i škole s namirnicama koje su itekako nutritivno bogatije, a samim time i zdravije za našu djecu“ spomenuo je načelnik općine Sveti Martin na Muri, Dražen Crnčec. Natalija Peter Hunjadi iz međimurske Savjetodavne službe istaknula je podatak da je trenutačno tek 6% poljoprivrednih površina pod nekim oblikom ekološke proizvodnje, što nikako ne smije biti zadovoljavajuća brojka.

Nakon uvodnog predstavljanja projekta i domjenka, u budućem biodinamičkom vrtu Termi Sveti Martin simbolično je zasađeno drvo drena i dunje.

Biodinamika u LifeClass Termama Sveti Martin

S ciljem osvješćivanja širih masa o hrani koja se svakodnevno priprema i konzumira, Terme od 13. do 19.11. organiziraju Tjedan biodinamike. Radi se o prvoj manifestaciji ovakvog tipa na našim prostorima. Biodinamička poljoprivreda polaganim, ali sigurnim koracima prodire u sve više poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj, a Terme predstavljaju savršenu platformu za podizanje svijesti o ovoj vrsti proizvodnje i potrebi za istom.

Biodinamika će u ovih tjedan dana biti prožeta cjelokupnom ponudom Termi Sveti Martin. Osmišljen je poseban jelovnik od biodinamičkih namirnica koje će gosti moći kušati u Healthy Dining restoranu Le Batat. Kako bi jelovnik bio cjelovit, svetomartinski slastičari i chefovi osmislili su i biodinamičke slastice, Rudolfovu batatu i Steinerovu bidricu.

Osim u gastronomskom dijelu, biodinamiku će biti moguće doživjeti i osjetiti u Wellness centru i The Temple of Life. Uz pomoć stručnjaka, Čuletić Vide i Maria, osmišljena je Ritmička masaža Rudolf Steiner, u kojoj se koriste svjesno vođeni ritmički pokreti. Masaža vitalizira životne snage, pokreće metabolizam, smiruje osjetilni sustav i pruža osjećaj lakoće u tijelu uz pomoć suncokretovog i maslinovog ulja te biljnih ekstrakata iz cvjeta arnike i listova breze.

Osjetiti sve prednosti i blagodati filozofije dr. Rudolfa Steinera bit će lako i u The Temple of Life. Pod vodstvom Mirka Bogosavca svaki će se dan održavati zagrijavanje u bazenu na bazi euritmije.

Ovo je tek prva ovakva manifestacija koja će se održati u sklopu LifeClass Termi Sveti Martin, no sigurno ne i posljednja. Cijeli će se projekt razvijati sukladno željama i potrebama posjetitelja Termi, a biodinamičkim namirnicama i njihovim proizvođačima vrata Termi Sveti Martin će uvijek biti otvorena. 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!