Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
ODVOZ OTPADA 'Na žalost, čeka nas znatno poskupljenje usluga'

ODVOZ OTPADA 'Na žalost, čeka nas znatno poskupljenje usluga'

Dio Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom koju je donijela Vlada diskriminira gradove i općine i njihove komunalne tvrtke koje su s godinama uvele najbolje sustave gospodarenja otpadom u Hrvatskoj.

Tvrdi to direktor komunalnog poduzeća Pre-kom iz Preloga u Međimurskoj županiji Siniša Radiković. Gradovi poput Preloga i Krka, koje se godinama ističe kao najpozitivnije primjere u gospodarenju otpadom, morat će plaćati poticajnu naknadu za smanjenje količina miješanog komunalnog otpada bez obzira na to što su ispunili ciljeve propisane za 2020. godinu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

– Usmeno nam je obećano da će taj dio uredbe biti izmijenjen, no to još nije učinjeno – kaže Radiković. Uredba koja je stupila na snagu 1. studenog počinje se primjenjivati 1. veljače 2018., a trebala bi ujednačiti kvalitetu usluge na području cijele države. Minimalni opseg usluge mora sadržavati skupljanje miješanog komunalnog, biorazgradivog, korisnog i glomaznog krupnog otpada.

U Pre-komu ističu da oni već sad korisnicima nude čak četiri kante smeđe, crne, žute i plave boje, skupljaju i granje i božićna drvca, dijele dodatne vreće za pelene za obitelji s malom djecom, a svi korisnici sa smeđim kantama dobivaju na dar 50 litara supstrata. Izgradili su i potrebne građevine, od kompostane i sortirnice do centra za ponovnu uporabu.

Teško provediva uredba

– Kako veći dio Hrvatske nije spreman za primjenu uredbe, doći će na žalost do značajnog poskupljenja javnih usluga na području cijele Hrvatske, i to od 30 posto, pa do više od 100 posto.

Pre-kom i jedinice lokalne samouprave na ovom području planski su gradile sporazumno gospodarenju otpadom, i na temelju toga u posljednje dvije godine došlo je do dva pojeftinjenja usluge od šest i 10,6 posto.

No, kako bismo se do kraja uskladili s uredbom, očekujemo, na žalost, poskupljenje od oko sedam posto – ističe Radiković i upozorava na sporni 24. članak uredbe u kojem piše da iznos poticajne naknade za smanjenje količine miješanog komunalnog otpada Fond obračunava množenjem jedinične naknade i mase prikupljenog miješanog komunalnog otpada koja prekoračuje dopuštenu količinu.

I Frane Mrakovčić, direktor komunalne tvrtke Ponikve eko otok Krk, kaže da se nada da će sporni i po njemu nelogični članak biti promijenjen.

– Problem je zapravo to što se ne stimulira one koji na deponije odlažu manje otpada – zaključuje. Uredba je, smatraju neki, teško provediva za veći dio Hrvatske jer, uz ostalo, nema infrastrukture za mjerenje količine otpada.

Radiković vjeruje da će građani u Hrvatskoj plaćati između 300 i 400 milijuna kuna više nego dosad.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!