NEDOSTATAK POŠTARA Plaća je do 6.000 kuna, a škola uopće nije uvjet

Mještani karlovačkih naselja Logorište i Mostanje početkom studenog bili su gotovo dva tjedna bez poštara. Poznato lice koje ih obilazi donoseći poštu ‘iščeznulo’ je u vrijeme kada na kućne adrese stižu razni računi, a svako kašnjenje s plaćanjem kažnjava se kamatama.

Zbog toga su stanovnici sami istražili kamo im je nestao poštar. Doznali su da je otišao na bolovanje, a tvrtka nije imala koga poslati na zamjenu jer Hrvatskoj pošti u nekim dijelovima Hrvatske kronično nedostaju upravo poštari.

– Poteškoće s dostavom pošiljaka uspješno su riješene i sada nema nikakvih zaostataka. Ispričavamo se korisnicima na kašnjenju, no na području Karlovačke županije zabilježen je izvanredni porast bolovanja te je čak i uz maksimalni napor, angažiranje rezervi i nova zapošljavanja došlo do manjih kašnjenja. Želimo napomenuti kako je ovo doista izvanredan slučaj – kazali su nam u uredu korporativnih komunikacija Hrvatske pošte.

I poštari odlaze u inozemstvo

Dodaju da su, kao i niz kompanija u zemlji, suočeni s izazovom u pronalaženju zaposlenika na operativnim radnim mjestima.

– S obzirom na to da u svim županijama, tako i u Karlovačkoj, postoji uobičajena fluktuacija radnika koja se nažalost povećava zbog odlaska radne snage u inozemstvo, potrebno je zapošljavanje dodatnog broja poštara, odnosno poštarica. Zbog ulaganja u razvoj temeljnog poslovanja i porasta broja pošiljaka Hrvatska pošta traži i kontinuirano će tražiti nove radnike.

Prijave zaprimamo cijelu godinu, zainteresirani građani stalno nam mogu poslati životopise. U trenutačno otvorenom natječaju naveli smo područja s najmanje pristiglih zamolbi i velikom potrebom za zapošljavanjem, posebice u vrijeme turističke sezone. Trenutačno su to gradovi: Dubrovnik, Poreč, Brač, Hvar, Krk, Mali Lošinj, Pula, Rijeka, Čakovec, Varaždin, Novi Marof, Ivanec, Ludbreg, Karlovac, Bjelovar, Daruvar, Garešnica, Sisak, Kutina i Glina – objašnjavaju u Hrvatskoj pošti.

Od poštara se traži da imaju nižu ili srednju stručnu spremu, vozačku dozvolu B kategorije, moraju biti komunikativni i znati voziti motor do 50 kubika. Iako se uvjeti ne čine zahtjevnima, poštari kažu da je njihov posao težak i naporan jer se radi po svim vremenskim uvjetima, a plaća iznosi između četiri i šest tisuća kuna.

Posla napretek, ljudi premalo

– Svjesni smo da posao poštara nije lak, ali Hrvatska pošta nudi dinamičnu radnu okolinu i sigurno i stabilno radno mjesto te brojne prednosti za radnike. Iznos neto plaće ovisi o puno faktora kao što su osobni odbitak, radni staž, iznos prireza te ugovoreni dodaci temeljem kolektivnog ugovora. Kako bismo ih motivirali, uz osnovnu plaću radnici ostvaruju i druge prednosti kako u dodatnim financijskim nagradama tako i u vidu sistematskih pregleda, mogućnosti edukacije i slično – poručuju iz HP-a.

Ipak, radnici odlaze, uglavnom jer nalaze bolje plaćene poslove u inozemstvu ili zato što ne žele raditi s ljudima.

Po podacima HP-a, u ovoj je državnoj tvrtki na kraju listopada bilo zaposlen 9751 djelatnik, od čega su 3764 šalterska djelatnika i 3096 poštara. No, iako se možda čini drugačije, posla s pismima ima napretek, posebice za blagdane i početkom mjeseca kada na adrese građana stižu računi. U tom razdoblju, doznajemo, u poštu dnevno dođe i do 2,5 milijuna pošiljaka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije