LAG Međimurski doli i bregi partner je u projektu Rural SKILLS

U španjolskom gradu Leonu održan je od 20. do 22. studenoga prvi sastanak partnera u projektu – Rural SKILLS, koji je financiran iz programa ERASMUS+; Ključna aktivnost KA2: Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse. Jedan od partnera u ovom projektu je i Lokalna akcijska grupa Međimurski doli i bregi.

Na sastanku u Leonu, upravnom središtu istoimene regije na sjeverozapadu Španjolske, međusobno su predstavljeni partneri u projektu – LAG MontagnAppennino iz Italije, kao vodeći partner, Razvojna agencija regije Alto Tamega iz Portugala, Razvojna agencija općine Raia Nordestina iz Portugala, LAG Zied Zeme iz Latvije, LAG Vlaamse Ardennen iz Belgije, Institut za obnovu i okoliš iz Španjolske te LAG Međimurski doli i bregi.

Tom prigodom su predstavnici partnera raspravljali i o glavnim temama i ciljevima projekta te planiranim aktivnostima.

– Glavni ciljevi projekta su razvoj i konsolidacija specifičnih kompetencija, znanja, vještina i stavova među dionicima ruralnog razvoja s ciljem stvaranja novih mogućnosti zapošljavanja, stvaranje i razvijanje međunarodne suradnje između LAG-ova kroz razmjenu metodologije LEADER-a i primjera dobre prakse te stvaranje međunarodne mreže europskih LAG-ova, s ciljem širenja ideja, prakse i metoda, te učenja o održivom ruralnom razvoju.

Važni ciljevi projekta su i jačanje svijesti o važnosti ruralnih područja, kao izvora tradicije, kulture i zaštite okoliša, ali i implementiranje europskih načela i politike, metoda LEADER-a te metoda i alata kojima se koriste LAG-ovi.

Sudjelovanjem u ovom projektu partneri žele potaknuti rješavanje lokalnih problema, jačati lokalne zajednice, promovirati zajedničku suradnju i poboljšanje lokalne ekonomije kroz stvaranje dodane vrijednosti, jačanje lokalne razvojne strategije i partnerstva – naglasila je Vedrana Radmanić, voditeljica Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi.

Predstavnici partnera u ovom projektu imali su prigodu upoznati i primjere dobre prakse u ruralnom razvoju u regiji Leon, te su posjetili i LAG Poeda u okolici Leona.

– Ova je španjolska regija dobro razvijen poljoprivredni kraj, čija se poljoprivredna proizvodnja temelji na proizvodnji mesa, mlijeka i mliječnih prerađevina, pa je ovaj susret bio prigoda, ne samo da bolje upoznamo naše partnere u ovom projektu, već i da bolje upoznamo iskustva španjolskog partnera u ruralnom razvoju – istaknuo je Ivan Sever, stručni suradnik u LAG-u Međimurski doli i bregi.

Projekt Rural SKILLS ukupno je vrijedan 126.155 EUR, započeo je s provođenjem 15. listopada ove godine, a trajat će 20 mjeseci, do 14. lipnja 2019. godine.

Valja istaknuti kako će domaćin sastanka partnera u projektu te studijskog putovanja, u studenome sljedeće godine, biti i Lokalna akcijska grupa Međimurski doli i bregi, pa će to biti prigoda da predstavnici partnera upoznaju Međimurje te dobre primjere u ruralnom razvoju na području LAG-a Međimurski doli i bregi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije