DESET GODINA Od zapuštene vojarne do razvojnog ekosustava

U kolovozu davne 1891. godine donesena je odluka o gradnji vojarne u Čakovcu. Međimurje je tada bilo u sastavu Austro-Ugarske Monarhije, a prisustvo vojske trebalo je donijeti značajne gospodarske prednosti u ove krajeve. Kompleks od 21 zgrade izgradilo je poduzeće Hirschel-Baschrach iz Nagykanizse, a vojarna je službeno otvorena 1896. godine.

Od njenog otvaranja potkraj 19. stoljeća pa do danas, vojarna je korištena u nekoliko različitih političkih sustava. Otprilike deset hektara površine na kojoj se nalazi, koristilo se za vrijeme Austro-ugarske Monarhije, Kraljevine SHS, SFRJ i naposljetku u Republici Hrvatskoj.

Ministarstvo obrane RH 2004. godine napustilo je ove prostore, a u lipnju 2007. vlasnik cijelog kompleksa postala je Međimurska županija. Time je konačno otvoren prostor razvoju onoga što se danas naziva Centrom znanja Međimurske županije.

Tehnološko-inovacijski centar Međimurje, kao ključan element Centra znanja MŽ, svoju priču započeo je te iste 2007. godine kao ideja – zamisao koja je mnogima u to vrijeme bila jednako neprovediva koliko i apstraktna.

Pa ipak, skupina entuzijasta iz Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e, od kojih su neki današnji djelatnici TICM-a, uz potporu Međimurske županije, ustrajala je na njenom razvoju. Dvije godine kasnije Međimurska županija potpisala je ugovor s tadašnjim Poslovno-inovacijskim centrom Hrvatske, BICRO-om, o financiranju projekta osnivanja TICM-a s više od 12 milijuna kuna iz TEHCRO programa.

Projekt je trajao pet godina, a njegovi glavni ciljevi nisu bili samo adaptacija i opremanje dviju zgrade ukupne površine 2600 m2, nego još važnije od toga, jačanje ljudskih kapaciteta za vođenje poslovnog inkubatora te izgradnja ekosustava koji je pogodan za rast i razvoj poduzetništva.

TICM kao zasebno poduzeće posluje od kraja 2011. godine, a najbolji pokazatelj njegove uspješnosti su poduzeća i pojedinci koji su u njegovoj zajednici izgradili ili ojačali svoje poduzetničke pothvate, polaznici brojnih edukacija koji su stekli novo znanje ili pak profesionalci iz različitih područja koji su ovdje stekli novo poznanstvo te ga pretvorili u poslovno partnerstvo.

Međutim, uspješnost u poslovanju dovela je TICM tijekom 2017. godine u nezahvalnu poziciju – potražnja za uslugom inkubacije premašila je ograničenu ponudu. Uredski prostori potpuno su popunjeni, a lista čekanja za proces inkubacije sve je dulja.

Uvidjevši potrebu za reakcijom djelatnici TICM-a, REDEA-e i Međimurske županije, pripremili su krajem 2016. godine projekt Ulaganje u proširenje poduzetničke poslovne infrastrukture u Centru znanja Međimurske županije te ga prijavili na poziv Razvoj poslovne infrastrukture koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt je odobren za financiranje u kolovozu 2017. godine s gotovo 12 milijuna kuna i to u stopostotnom iznosu.

Od rujna 2017. godine pa do lipnja 2020. godine navedena sredstva utrošit će se za adaptaciju i opremanje potkrovlja u prvoj zgradi TICM-a te za adaptaciju i opremanje TICM-ove treće zgrade. U novih gotovo 1000 m2 bit će dostupni brojni uredi, sobe za sastanke, informatička učionica, co-working prostor, izložbeni prostor, itd. Prostori će biti opremljeni najmodernijom opremom, a ovo će proširenje omogućiti, ili barem olakšati, brojnim novim poduzetnicima i potencijalnim poduzetnicima ostvarenje svojih poslovnih inicijativa.

Osvrnemo li se na povijesni razvoj ovog prostora, možemo zaključiti da on ipak, simbolično, danas uistinu doprinosi razvoju lokalnog i regionalnog gospodarstva, upravo kako je bilo zamišljeno krajem 19. stoljeća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije